Ördögöt a falra festeni

2010-12-29 16:06:16

Hamarosan 400 Ft lesz egy liter üzemanyag? "Soha nem látott magasságokba emelkedtek az üzemanyagárak: a benzin átlagára 361, a gázolajé 351 forintra nőtt szerdán. Bár idén összesen 47 forinttal nőtt a benzin, és 55 forinttal a gázolaj ára, azaz jócskán az infláció feletti mértékben emelkedett az ár, üzemanyag drágulás hosszabb időtávon mégsem mondható drasztikusnak a magyarországi árak átlagos emelkedéséhez képest.-írja az Index."

A Fidesz ellenzéki korában többször is kiállt az üzemanyagok árának csökkentése mellett, két éve még Szijjártó Péter mondta, hogy a nemzeti kormányoknak van mozgásterük az üzemanyagárak emelkedésének mérséklésében. 2009-ben konkrét adócsökkentést javasolt a Fidesz, Szijjártó Péter akkor azt mondta, hogy az adóemelés helyett "a Fidesz szerint adót kellene csökkenteni. Éppen ezért a mai napon egy újabb törvényjavaslatot nyújtunk be, amelyben egyrészt kezdeményezzük az alapvető élelmiszereket terhelő áfa csökkentését ismételten húsz százalékról öt százalékra, illetve azt kezdeményezzük, hogy a kormány javaslatával és szándékával ellentétben a benzin árát terhelő jövedéki adó mértéke az EU-s minimumszintre csökkenjen". Mintha ezekről kormányra jutásuk óta megfeledkeztek volna.

2006-ban, amikor 300 forint lett a benzin, Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő Gyurcsány Ferencet és a kormányt okolta az emelkedésért, szerinte a kormány felelőtlen gazdaságpolitikája éppúgy közrejátszott az emelkedésben, mint az olajár változása. 2008-ban Varga Mihály hibáztatta a kormányt a benzinár emelkedéséért, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője úgy vélte: számos recept van, a kormány mégsem tett semmit annak érdekében, hogy az üzemanyagár-növekedés hatását kivédje. 2010-ben a szocialisták vélték úgy, hogy a kormány gazdaságpolitikája okozta az üzemanyagárak emelkedését. Szerintük az egekbe szökő benzinár az Audival közlekedő állami vezetőknek meg sem kottyan, de emberek milliói kerülhetnek anyagi csődbe miatta.

Bővebben az üzemanyagárak alakulásáról az Index.hu-n ide klikkelve olvashat!

Vissza...