Teljes érdektelenség

2010-12-19 12:53:31

Tegnap időközi helyhatósági választást tartottak a főváros XI. kerületében. Október 3-án szavazategyenlőség alakult ki a Fidesz és az MSZP jelöltje között, ezért kellett megismételni a választást. Érdekes módon szombati napon tartották a választás megismétlését. (Vajon mi indokolta ezt?) Tegnap átlagosan csak alig minden ötödik választó érezte úgy, hogy fontos részt vennie a döntésben.  

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg az időközi képviselő-választást Budapest XI. kerületének 11-es számú egyéni választókerületében. Filipsz Andrea jegyző, a helyi választási iroda vezetője a szavazatok összesítése után az MTI-nek elmondta, a 19,6 százalékos részvétellel zajló választáson Szaniszló Krisztián Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje 611 szavazatot, míg fő riválisa, Görög András, az MSZP jelöltje 589-et kapott. Az LMP-s jelöltre, Kolesár Gergely Viktorra 32-en, míg a jobbikos Engelhardt Éva Tamarára 26-an szavaztak.  Az időközi választáson ugyanaz a négy politikus indult, mint október 3-án; a részvételi arány akkor csaknem 44 százalékos volt. A választási iroda vezetője közölte azt is, rendkívüli esemény nem zavarta meg a választást. Az időközi választást azért kellett Újbudán kiírni, mert az október 3-ai általános önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki az első két jelölt között; akkor Görög András és Szaniszló Krisztián Gábor egyaránt 1.144 voksot kapott. (Az információkat a Stop.hu-ról vettem, az adatokat az MTI tette közzé.)

A részvételi adatokból leginkább az olvasható ki, hogy eluralkodóban van a közöny. Már a Fidesz szavazóit sem inspirálja arra semmi, hogy segítsék az általuk favorizált párt jelöltjét. Mi lesz ennek a következménye?

Pénteken jelentek meg a legfrissebb közvéleménykutatási adatok. A második Orbán-kormány megalakulása óta most először kerültek többségbe azok, akik a kormány teljesítményét inkább gyengének tartják (az elégedettek aránya a novemberi 51-ről 45 százalékra csökkent). Az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok – így tartja a két hónappal ezelőtti 39 százalék után a megkérdezettek 48 százaléka. Orbán Viktor kormányfő népszerűsége – az utóbbi hónapok tendenciáját folytatva – mérséklődött, de továbbra is ő áll a politikuslista élén. Őt Schmitt Pál államfő és sok Fidesz-politikus követi.További részleteket ide kattintva tudhat meg a HVG.hu-n.

Vissza...