Kötelező önkéntes munka

2010-12-15 16:54:52

A középiskolás diákoknak tizenöt és tizennyolc éves koruk között kell teljesíteniük azt a hatvanórás közösségi szolgálatot, amelyet a tervek szerint az érettségi előfeltételévé tennének. A diákok időseknek segíthetnek, fogyatékkal élőkkel közös programokat szervezhetnek, leveleket söprögethetnek a parkban vagy kimázolhatják az iskola kerítését.

A három év alatt elvégzett munkáról egy portfóliót is be kell majd mutatniuk az érettségi előtt, amely fényképes beszámolót vagy akár filmet is tartalmazhat, közölte az oktatási államtitkárság. Egyelőre csak terv, de máris sokan vitatják az új közoktatási törvény koncepciójába bekerült hatvanórás közösségi szolgálatot. A Nemzetierőforrás-minisztérium elképzelései szerint az érettségi vizsgára jelentkezés feltétele lenne, hogy a diák hatvanórányi társadalmi célú tevékenységet végezzen.A szolgálatot a diákok tizenöt és tizennyolc éves koruk között, pedagógus és szociális szakember felügyelete mellett, egyénileg vagy csoportosan végezhetik el, válaszolta kérdésünkre a Nemzetierőforrás-minisztérium oktatási államtitkársága. A  tárca több példát is felsorolt, hol és hogyan teljesíthetik a diákok ezt a kötelezettségüket. Idős embereknek segíthetnek a ház körül a kertben, bevásárolhatnak nekik vagy takaríthatnak. Csoportosan előadhatnak színdarabot gyermekotthonokban, vagy az ott élőkkel közös sportrendezvényeket szervezhetnek, esetleg kézműves-foglalkozásokat, táncházat, játékos programokat rendezhetnek fogyatékkal élőknek. A diákok részt vállalhatnak az iskola vagy más közintézmény állagmegóvásában is: kerítést festhetnek, parkot rendezhetnek, vagy például fát ültethetnek.

A közösségi szolgálat fideszes javaslatra került bele a közoktatási törvény koncepciójába. Pokorni Zoltán, az ötlet gazdája azonban nem tartja jónak a szövegbe bekerült változatot. Az oktatási bizottság fideszes elnöke szerint nem szerencsés kötelezővé és szankcionálhatóvá tenni az önkéntes karitatív munkát.

A XII. kerületben, ahol Pokorni Zoltán a polgármester, egy éve működik olyan program, amely önkéntes karitatív munkára igyekszik ösztönözni a középiskolásokat. A részvétel nem kötelező. A kerület által fenntartott három középiskolában a tizenhét éves diákok egy hét önkéntes karitatív munkát vállalhattak: a Pető-intézetbe mentek, értelmi fogyatékosokkal foglalkoztak, idősek otthonában segítettek, de voltak olyanok is, akik egy hétig Böjte Csaba dévai árvaotthonában dolgoztak.

Az Index.hu-n megjelent írás teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!

Vissza...