Magyarország még demokrácia

2010-12-11 18:06:09

Ezúttal a svájci lapok egyike foglalkozik a Magyarországon kialakult helyzettel. "A nyugtalanító jelek ellenére Magyarország még mindig demokrácia - írta a Neue Zürcher Zeitung, amely a magyar kormány politikájáról közölt cikket szombati számának címlapján. A lap szerint ugyanakkor a magyar miniszterelnök nem állíthatja tetszése szerint a feje tetejére az országot."

A svájci lap szerint a bíráló hangok sötét színekkel festik a falra egy autoriter uralom, egy egypártrendszer rémét. Magyarország, a kommunista uralom alóli felszabadulás után a reformok éllovasa a bírálók szemében most válsággócként jelenik meg, amely az egész térséget veszélyeztetheti. És éppen ez az ország veszi át 2011. január 1-jén az EU elnökségét. Vajon indokoltak-e az erős bírálatok és éles vészkiáltások? - tette fel a kérdést Cyrill Stieger, a lap kelet-közép- és dél-európai rovatvezetője.

Magyarország valóban egyedülálló jelenség Kelet-Közép-Európában. A rendszerváltás óta először sikerült kétharmados többséget szereznie egy pártnak. A Fidesz saját belátása szerint módosíthatja az alkotmányt, uralja a parlamentet, a kormányt, az államfői hivatalt és az alkotmánybíróságot. A jobbratolódás kétségkívül választóvonalat jelent. De a Fidesz diadala a szabad és tisztességes választásokon mindenekelőtt a korrupció, rossz gazdálkodás és alkalmatlanság révén diszkreditálódott szocialisták kétségbevonhatatlan gyengeségének kifejeződése volt. "Először is a retorika irritáló", írta, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát példaként említve. A szerző megállapítása szerint a nyilatkozat azzal a kijelentéssel, hogy "negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét", azt állítja, hogy a rendszerváltás után idegenek irányították az országot.Amikor a Fidesz választási győzelmét "a szavazófülkékben lezajlott forradalommá" nyilvánítja, akkor nem csak a szocialisták politikájával való radikális szakítást érti alatta. Egyúttal azt is sugallja, hogy 1989-90-ben nem ment végbe valódi rendszerváltozás - írta Sieger. A szerző a Fideszt Lech és Jaroslaw Kaczynski volt lengyel államfővel, illetve volt miniszterelnökkel hasonlítja össze. Akárcsak néhány éve ők, "a Fidesz is azt állítja, hogy a rendszerváltozást csak az ő választási győzelmük teljesítette be". Ugyanakkor Magyarország az elmúlt húsz évben sokat elért. Leküzdötte a totalitarizmust, a NATO és az EU tagja lett. "Nem lehetett tehát egyszerűen minden rossz" - vélekedett.

Ha a továbbiakra is kíváncsi, ide kattintva olvashatja el a Hírszerzőn megjelent írást teljes terjedelmében.

Vissza...