Bírál a Fidesz holdudvara

2010-12-10 14:38:52

A kormány a kétharmad birtokában azonnal nekiláthatott volna a strukturális átalakításoknak, ezt azonban eddig elmulasztotta - mondta Mellár Tamás, a Fideszhez közel álló Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója az [origo]-nak. A jobboldali közgazdász szerint a kormány hibázott azzal, hogy nekiment a pénztári rendszernek, az egymillió munkahely ígérete egyáltalán nem reális, a személyi jövedelemadó csökkentésével és az 5-6 százalékos gazdasági növekedéssel kapcsolatos kormányzati várakozás pedig túlzottan optimista.

Az elfogadható célokat sok esetben elfogadhatatlan eszközökkel próbálja elérni a kormány, miközben a jogi kifogások mellett súlyos közgazdasági aggályok is felmerülnek - mondta az [origo]-nak az utóbbi hónapok kormányzati lépéseiről Mellár Tamás közgazdász, a KSH egykori elnöke, a Fideszhez közel álló Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója. A jobboldali közgazdász egyetértett azzal, hogy a kormány a magánnyugdíjpénztárakat vissza akarja szorítani, bírálta ugyanakkor, hogy a szabad választás helyett visszakényszerítené az embereket az állami rendszerbe, ugyanis ellenkező esetben elveszítik az állami nyugdíjukat. Mellár Tamás szerint ez a lépés sérti a tulajdonhoz való jogot. A pénztártagok tulajdonukhoz való joga kapcsán Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke a közelmúltban úgy nyilatkozott: a magán-nyugdíjpénztári vagyon nem az emberek megtakarítása. Mellár Tamás kitért arra is, hogy a kormány a kétharmad birtokában azonnal nekiláthatott volna a strukturális átalakításoknak, ezt azonban eddig elmulasztotta. Pedig az átalakítások azonnali beindításával lenne esélye a kormánynak arra, hogy a következő, 2014-es választásokra az emberek már az eredményeit is lássák a változásoknak, ne csak a többletterheket.

Ha kíváncsi arra is, hogy szúrják el Mellár szerint a nyugdíjreformot, klikkeljen ide!  Ha az Origo.hu-n is szeretné elolvasni az interjút, kattintson ide!

Vissza...