Le Figaro

2010-12-03 14:07:02

A "reformot" -azaz a magánnyugdíj - pénztárak államosítását a Le Figaro szerint a piacok „nagyon szerencsétlennek” ítélték meg, s az erős nyugtalanságot váltott ki a külföldi befektetők körében, akik tartanak a vállalatok számára nem előnyös intézkedés hatásaitól. A lap szerint a reform hatására folytatódhat a külföldi tőke kimenekülése az országból, miközben Magyarország az uniós soros elnökségre készül, amelyet január 1-jétől fél éven át lát el.

A francia konzervatív újság bécsi keltezésű írása szerint „a kormánynak az a döntése, hogy a magánnyugdíj-alapok államosításával csökkenti a költségvetési hiányt” tiltakozási hullámot indított el. Emlékeztetett arra, hogy a november 24-i bejelentéssel 3 millió embert kötelez a kormány arra, hogy lemondjon a magánynyugdíj-pénztáráról, ahova 1998 óta utalhatták a munkavállalók a járulékuk nyolc százalékát. A lap megítélése szerint a „zsarolás” értelmében - ahogy a Stabilitás Pénztárszövetség nevezte az intézkedést - azok, akik január 31-ig nem mondanak le a magánnyugdíjról, a megtakarításaik egy jelentős részét elveszthetik. A Stabilitás ezért az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért - említette meg a lap.

Nem igazán "üdítő", hogy már a konzervatív lapok sem igazán lelkesek a hazánkban történteket illetően. Ha kíváncsi a Hírszerzőn megjelent hír további részleteire is, kattintson ide!

Vissza...