Vége van

2010-12-02 15:20:17

A kormány úgy hozna létre egy új Költségvetési Tanácsot, hogy nem hív vissza a mostani háromból két tagot, így két intézmény egymás mellett működne. Amúgy sem válthatnák le a mostani, kilenc évre kinevezett tagokat, de inkább átírják a törvényt. Domokos László ÁSZ-elnök és Simor András jegybankelnök mellé betennék Schmitt Pál államfő majdani jelöltjét az új Tanácsba. A KT-nek semmiféle vétójoga nem lenne, nemhogy erősítenék, inkább gittegyletté változtatják.

Nem egyszerű költségátcsoportosításról – és ezen keresztül a Költségvetési Tanács ellehetetlenítéséről – van már szó, egy újabb módosító indítvánnyal a Fidesz teljesen felszámolná a jelenlegi Költségvetési Tanácsot, helyére pedig egy gyenge testületet tenne. Ilyen célzatú módosító javaslatot nyújtott be szerdán a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága, a tervezet  mögött a kormány áll. Ha az Országgyűlés a jövő heti szavazáson így fogadja el a javaslatot, egészen furcsa helyzet áll elő, mert céljával ellentétben valójában két tanácsot hozna létre.

Az Index.hu-n a továbbiakat ide kattintva olvashatja!

Kopits György ma sajtótájékoztatót is tartott. A Tanács elnöke azt mondta, kétségbe lehet vonni  a kormány szavahihetőségét, mivel november 12-én a kormány egyik képviselője – akit Kopits nem nevezett meg – kijelentette, nincs napirenden a KT átalakítása. A Költségvetési Tanács elnöke szerint hamisak azok az állítások, hogy a kormány politikájával szemben befektetői összeesküvés formálódna, hiszen a 10 éves államkötvényhozamok alapján látszik, hogy a piacok sokáig hittek abban, a kormányváltással egy teljesen új, növekedéspárti gazdaságpolitika veszi kezdetét. Kopits szerint ezt igazolja, hogy a hozam 2010 első felében nagyon sokáig csökkenő tendenciát mutatott, most viszont elindult negatív irányba, felfelé. A KT azt mondta, ez egy hitelességmutató: Kopits szerint a Tanácsról alkotott nézetek 10 bázisponttal emelhették a magyar állampapírok kockázati felárát az elmúlt tíz napban. 

A Hírszerző.hu-n további érdekes információkat tudhat meg a sajtótájékoztatón elhangzottakról! Klikkeljen ide!

 

Vissza...