Veszprém a leépülés városa

2016-05-19 19:58:33

Egy lusta és érdektelen testülete van Veszprémnek. A veszprémieknek meg fogalma sincs arról, hogy kiket választottak meg egyéni képviselőiknek.

Ma, az egykor magát büszkén iskolavárosnak valló Veszprémben azért kellett rendkívüli testületi ülést tartani, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kérte a véleményét a testületnek a város néhány oktatási intézményében tervezett változási javaslatról.

A polgármester az utolsó pillanatra tűzte ki az ülés időpontját. Olyan időpontra, amikor nem ért rá és nem is tudott részt venni a testületi ülésen. A területért felelős alpolgármester előterjesztése igen szűkszavúan taglalta a változtatási elképzeléseket. Meggyőződésem, hogy maga az előterjesztő sem volt tisztában az előterjesztésben szereplő tartalom apróbb, de fontos részleteivel. Amikor az ülést vezető alpolgármester asszony kérdezte, hogy szeretné-e kiegészíteni a leírtakat, nem élt a lehetőséggel. Pedig legalább a testületi ülésen nem ártott volna a Lovassyban 2000 óta zajló Arany János Tehetséggondozó Programról mondani egy pár szót az övéinek. Vélhetően azért nem tette, mert a részletek nem érdeklik, nincs tisztában azzal, miről is szólt ez a program valójában. Vagy esetleg azt szerette volna elkerülni, hogy szóba kerüljön, mi lehet az oka annak, hogy egy országosan kimagaslóan jó munkát végző oktatási intézmény eljutott addig, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű és Veszprém környékén élő gyermekeknek már nem kínálja ezt a képzési lehetőséget. Amellett, hogy a többséget egyáltalán nem érdekelték ezek a részletek, elvárható lett volna, hogy a jelenlévő média kapjon azért némi értékelhető információt. Az előterjesztésben ugyanis nyomokban sincs erről a témáról semmi. A helyi média talán akkor idővel majd a nyilvánosság elé tárta volna mindazt, ami a veszprémieket képviselő és érdektelen egyéni képviselőiket a legkevésbé sem érdekli.

Amikor a közoktatást érintő újabb csapás bevezetését tervezi a Kormány és teljesen meg kívánja fosztani az önkormányzatokat oktatási intézményeket fenntartó feladataiktól, elvárható lenne a nagyobb érdeklődés a választott képviselőktől. A Fideszes többség arra készült, hogy vita nélkül és pár perc alatt átesik ezen a kötelező feladaton és úgy él a véleménynyilvánítási lehetőségével, hogy a legkevésbé sem mutat érdeklődést saját intézményei sorsa, az ott történtek iránt. Veszprém többet érdemelne! Mindez történik a helyi Fidesz által a Fiatalok Évének nevezett esztendőben.

Vissza...