A kormány inflációpárti?

2010-11-29 20:52:24

Az már egy ideje közismert, hogy a kormánypárt vezetőinek szúrja a szemét a jegybank által képviselt inflációkövető monetáris politika, ugyanis egy fiskális lazításra (a költségvetési hiány elengedésére) és keresletélénkítésre épülő gazdaságpolitikát - melyről a Fidesz az EU és a piac nyomására első körben letett - akadályoz egy független, erős jegybank, amely a keresletet és a gazdaság növekedését visszafogó magasabb alapkamattal válaszolna a megugró inflációra, ezáltal megdrágítva a költségvetés finanszírozását is.

Vagyis a kormánynak sokkal jobban megfelelne egy olyan jegybank, amely alkalmazkodna a kormány gazdaságpolitikájához, és ezért még az inflációs célról is hajlandó lenne megfeledkezni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint azért indokolatlan az alapkamat emelése, mert idén a GDP tervezett 0,9 százalékos csökkenése helyett, 1 százalékos növekedés várható, vagyis a növekedési teljesítmény várhatóan 2 százalékkal lesz jobb, mint azt 2009-ben a költségvetés tervezésekor számították. Ennél is lényegesebb, hogy 2010-ben Magyarország biztonságosan tartja a 3,8 százalékos költségvetési hiányt, amely teljesítménnyel az Európai Uniós (EU) tagok közül az ötödik legalacsonyabb deficitjével rendelkezik – fogalmaz a tárca.

Ha a Hírszerzőn "Matolcsy kiakadt Simorék döntésén" című publikációt teljes egészében szeretné elolvasni, kattintson ide!

Az Index.hu kormányzati forrásokra hivatkozva egyértelműsíti, hogy a kormány növelni akarja az inflációt! Kattintson ide!

Vissza...