Gyurcsány - Orbán párbaj

2010-11-29 20:33:37

Miért fél miniszterelnök úr? címmel kérdést tett fel a parlamentben Gyurcsány Ferenc a kormányfőnek. A volt miniszterelnök megszólalását hatalmas taps fogadta. Hazugságnak nevezte, hogy az új alkotmány alkotására a 2/3-os forradalom felhatalmazta a kormányt, de azt mondta: ha Orbán Viktor hisz a népben, akkor adja meg a népnek a döntés jogát.

Gyurcsány Ferenc szabadságot kért a népnek, hogy dönthessen sorsáról, dönthessen alkotmányáról, nyugdíjáról s a polgári Magyarországról. Azt kérdezte, hogy zsarolásra vagy szolgálatra kívánja felhasználni a néptől megszerzett felhatalmazást Orbán Viktor.

Orbán Viktor válaszában nem személyesen Gyurcsány Ferencnek, hanem ez egész előző kormánynak válaszolt. Azt mondta: az beszél félelemről, aki fél. Szerinte az elszámoltatástól fél Gyurcsány Ferenc. A választók döntöttek nyolc év kudarcai után akkor is, ha önöknek, érintetteknek ez komoly probléma– mondta. Nehéz lehet hozzászokni, hogy nyolc évig mindent meg lehetett tenni következmények nélkül, most viszont a felelősség alól nem lehet kibújni. - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ezért is szükség van új alkotmányra. Akik nem akar új alkotmányt, valójában azt a korszakot akarják visszahozni, amikor vissza tudtak élni a hatalommal - fogalmazott.

Orbán Viktor nem reagált Gyurcsány Ferenc azon kérdésére, hogy kell- avagy lesz-e népszavazás az alkotmányról. Azt mondta, a jelenlegi hatályos szabályok szerint alkotja majd meg az Országgyűlés az új alkotmányt.

Gyurcsány Ferenc viszontválaszában utalt arra, hogy ne fenyegesse őket elszámoltatással, mert ezzel nem veszi el erejüket. Hozzátette: az Ön helyében szégyellném magamat, mert elvették hárommillió ember megtakarítását. Mint mondta: úgy kíván új alkotmány adni az országnak, hogy nem meri megkérdezni a polgárokat róla az ország polgárait. "Ha önt érdekli, mit gondol népe az alkotmányról, akkor ne fenyegessen bennünket, hanem álljon a nép elé és kérje ahhoz a támogatásukat. Ne bujdokoljon, ne féljen, ne legyen gyáva és  főleg ne legyen tolvaj" - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor erre reagálva azt mondta: tisztesség ügyében nem kérnek kioktatást az MSZP-től.

A Klubrádió honlapján -a tudósítást is innen vettem át-meghallgathatja a hanganyagot is. Kattintson ide és a Klubrádió honlapján meghallgathatja Gyurcsány Ferenc kérdését és Orbán Viktor arra adott válaszát. 

Ide klikkelve videofilmen is megnézheti és meghallgathatja a vita részleteit.

 

Vissza...