„Alaposan a városvezetők körmére égett…”

2015-11-08 14:02:53

Tegnap a városvezetés egy közleményben tudatta, hogy feljelentést tett az ISZSZ gazdálkodása miatt. Nekünk is van egy közleményünk, de az a városvezetők számára: A városvezetéssel szemben az a veszprémiek elvárása, hogy tevékenységüket minden szempontból törvényesen, a jogszabályok betartása mellett végezzék.

Sajnáljuk, hogy az ISZSZ-nél elkövetett törvénytelenségeket a városvezetők fél évig karba tett kézzel nézték. Ez ellentétes az átláthatóság és tisztaság irányelveivel, és tétlenségük felveti az Ő felelősségüket is.
A közleményben azt írja a polgármester, hogy az elmúlt napokban (?) tudomására jutott a városvezetésnek: alapos a gyanú, hogy az intézménynél csaltak és hűtlenül kezelték a közvagyont.

Hol volt a tisztaság és a jogszabályok betartása iránti elkötelezettség akkor amikor:

1. 2015. április 21. a belső ellenőri jelentés az ISZSZ gazdálkodásáról 7 súlyos, nagy kockázatú szabálytalanságot állapít meg – a városvezetők rendelkezésére állt az anyag,
– NEM TETTEK SEMMIT, csak a képviselők elől titkolták a vizsgálati anyagot!
Elmúlt napokban jutott a városvezetés tudomására? Eltelt 32 hét = 224 nap!

2. A május 28-ai Közgyűlésen Katanics Sándor azt kérdezte a polgármestertől, hogy
„az Intézményi Szolgáltató Szervezet gazdasági vezetőjét milyen indokok alapján mentette fel… és kapott-e olyan jelzéseket a felmentett gazdasági vezetőtől, amiben az ISZSZ működésével, gazdálkodásával kapcsolatos problémákra hívta fel polgármester figyelmét? Amennyiben ez így történt, rendelt-e el polgármester úr bármiféle vizsgálatot a jelzett problémák valóságtartalmának megismerése, feltárása érdekében? „
- ÉRDEMI VÁLASZ NINCS

3. Július 16-án sajtótájékoztató keretében ismételten felhívtuk a figyelmet arra, hogy
az évi 1 milliárdból gazdálkodó ISZSZ-nél gyanús kifizetések, történtek.
– MINDHIÁBA!

4. Július 23-án azt firtattuk, hogy „Mi az oka annak, hogy az ISZSZ vezetője minden határt átléphet?”
„Mi kell még ahhoz, hogy az elkövetett szabálytalanságok miatt megtörténjen a felelősségre vonás és a város vezetői intézkedjenek a szabálytalan gazdálkodás által okozott anyagi károk megtérítéséről?
Ki áll az intézményvezető háta mögött?
Miért ilyen elnéző a városvezetés a jogszabályokat be nem tartó vezetőkkel?”
- VÁROSVEZETÉS NÉMA ÉS TÉTLEN!

5. Július 30-án a Közgyűlésen Katanics Sándor megismételte a kérdést:
„…milyen intézkedéseket kívánnak hozni a Belső Ellenőrzési Iroda munkatársai által az Intézményi Szolgáltató Szervezetnél feltárt, nagy kockázatú szabálytalanságok megtörténte miatt? Terveznek-e a közeljövőben fegyelmi eljárást az intézmény vezetőjével szemben? …Önök szerint nem merült fel a hűtlen kezelés gyanúja? Kérdezem továbbá, hogy tervezik-e a közeljövőben az Intézményi Szolgáltató Szervezet vezetőinek, vezetőségének a vagyonbevallásában közölteket megvizsgálni?”
- a polgármester KÖZEPESRE minősítette a belső ellenőri jelentés alapján az intézménynél folyó gazdálkodást és
- NEM JAVASOLT SEMMILYEN FEGYELMI ELJÁRÁST, BEAVATKOZÁST!

6. Szeptemberben a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elé terjesztett Katanics Sándor bizottsági elnök egy javaslatot:
„az Intézményi Szolgáltató Szervezetnél 2015. márciusában és áprilisában elvégzett vizsgálat alapján elkészült ellenőrzési jelentésben foglalt jelentősnek minősülő hibák magas száma, a diákétkeztetésre vonatkozó Közgyűlési határozat megsértése, a közpénzek szabálytalan döntésekkel történt felhasználásával okozott anyagi hátrányok miatt indítványozza, hogy Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a vonatkozó jogszabályok alapján az ISZSZ intézményvezetőjének vezetői megbízását vonja vissza, munkaviszonyát a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 64 §. (1) c) valamint 78 §. (1) a) bekezdése és a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. §. b) bekezdése alapján, tekintettel a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség súlyos gondatlanságú jelentős mértékű megszegése és a közalkalmazotti munkaköri feladatok nem megfelelő elvégzése miatt felmentéssel szüntesse meg.”
- FIDESZES TÖBBSÉG LESZAVAZTA!

7. Október elején nagy hirtelen lemondott az ISZSZ vezetője, de a lemondás okáról a Pénzügyi Bizottság elnökét nem tájékoztatták.
- VALÓJÁBAN FUTNI HAGYTÁK

November 2-án hirtelen megvilágosodott a városvezetés és feljelentést tett.

Alapos a gyanúnk, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa!
Szíveskedjenek megkérdezni a Veszprém Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztályát, hogy a próbatakarítások ügyében végzett vizsgálatot - egy közérdekű bejelentés alapján - összefüggésbe hozták-e a város egyik vezetőjének ház átalakítási ügyeivel?

A súlyos szabálytalanságok, törvénytelenségek eddigi takargatása a városvezetők felelősségét is felveti.
Polgármesterét, alpolgármesterekét egyaránt!
Érkeztek hozzánk a diákétkeztetés közbeszerzése körüli korrupció gyanúval kapcsolatos konkrét jelzések is. Azt gondoljuk, hogy ezt is ki kell vizsgálni, ahogyan azt már Közgyűlésen jeleztük.
Katanics Sándor
Hartmann Ferenc
önkormányzati képviselők sajtótájékoztatója

Vissza...