Merj kicsinyessé válni?!

2015-10-31 14:36:29

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint napirend előtti felszólalásra, napirenden nem szereplő városi jelentőségű, halaszthatatlan és rendkívüli ügyben a közgyűlésen a napirendi pontok tárgyalása előtt – a felszólalás tárgyát és okát megjelölve – bármely képviselő kérhet engedélyt a polgármestertől. A felszólalási szándékot az ülést megelőző munkanapon 12,00 óráig írásban kell bejelenteni a polgármesternek és a jegyzőnek, és a bejelentéshez csatolni kell a tervezett napirend előtti felszólalás tartalmának összefoglalásáról szóló mellékletet is.

Én a felszólalási igényemet- jelzésértékűnek szánva- október 19-én, a 25 évvel ezelőtt első alkalommal ülésező veszprémi önkormányzat megalakulásának napján küldtem el.

A csütörtöki közgyűlés előtti napon, október 28-án 16 óra körül érkezett meg a jegyző értesítése a másnapi napirend előtti felszólalásokról és azok elhangzásának tervezett sorrendjéről. Íme:

Levelemhez mellékelten megküldöm a 2015. október 29-i Közgyűlésre érkezett napirend előtti felszólalásokat az alábbiak szerint:

1. Katanics Sándor képviselő úr felszólalása „Az önkormányzatiság 25 éve” címmel.

2. Brányi Mária alpolgármester asszony felszólalása „Védett sírok felújítása a veszprémi temetőkben” címmel

3. Halmay György képviselő úr felszólalása „Környezettudatosságra nevelés városunkban” címmel.

4. Czaun János képviselő úr felszólalása „Száz éve a lőtér szomszédságában” címmel.

5. Hegedűs Barbara képviselő asszony felszólalása „Veszprém, fesztiválváros” címmel.

6. Némedi Lajos alpolgármester úr felszólalása „A Magyarországon megalakult helyi önkormányzatok emlékére” címmel

dr. Mohos Gábor jegyző megbízásából tisztelettel:

Íratlan szabály volt eddig a pillanatig, hogy a polgármester a szót a felszólalási igények beérkezési sorrendjében adja meg. (Már ha volt eddig egyáltalán napirend előtti. Most, hogy én 10 napja jeleztem az igényt, nagy hirtelen lett még 5 az enyémen kívül.) Az íratlan szabályt laza mozdulatokkal sikerült a legutóbbi ülésen felrúgni. Talán éppen a téma kedvéért. Végül is mikor a legcélszerűbb meggyalázni az önkormányzatiságot, ha nem éppen annak a 25. évfordulóján?

Polgármester úr először Némedi Lajosnak adott szót. Majd Brányi Máriának, aki mondandóját a rendelkezésre álló idő kétszeresét felhasználva adta elő. Aztán következhettem csak én. Amikor lakonikusan megjegyeztem, végül is tudomásul veszem, hogy polgármester úr azt csinál a jegyzői levélben közölt sorrenddel, amit csak akar, akkor annyit azért hozzáfűzött Porga Gyula, elnézést kér, véletlenül felcserélte a sorszámokat. Egyszerűbb lett volna azt mondani, „képviselő úr, szokjon hozzá, a törvény már mi vagyunk. S minden megegyezés csak addig tart, amíg kedvünk úgy tartja.” A véletlenek útjai ezúttal igen jól áttekinthetőek voltak. Mi sem bizonyította jobban, mint Ovádi és Baumgartner képviselő urak „teliszáj” mosolya.

Manapság kisszerűnek lenni a divat.

Vissza...