Új undokok

2010-11-27 16:33:51

Akikről Megyesi Gusztáv ír, azokból Veszprémben is ismerek egy párat. "Az új fiúk viszont, akiket méltatlanul új undokaknak is hívnak némelyek a költőtől koppintva, már a látszatra sem adnak, egyszerűen becsapnak mindenkit, a sajátjaikat is, és nem értik, hogy mi a kivetnivaló ebben. Mondjuk, ez érthető, hiszen a fiúk az életükben nem dolgoztak, azt se tudják, mi az, ezért is súlyos tévedés a jelent az ötvenes évekkel összemosni."

Mert az lehet, hogy a gyalupad mellől kiemelt melósból a párt botcsinálta igazgatót csinált, s hogy Pióker Ignác orosz mintára csalással lett sztahanovista, ám ezek az emberek legalább láttak már gyalupadot, éreztek műhelyszagot, utaztak munkásvonaton, tehát volt némi fogalmuk arról, hogy kik nevében gyakorolják állítólag a hatalmat. A fiúk viszont nem tudják, mi a munka, csak rekvirálni tudnak, amivel most nem a gyalupados éveket hiányolom, hiszen majd mindegyik jogász, hanem, hogy legalább a saját szakmájukat ismerjék. Ám enynyi ellentmondással teli, hibától hemzsegő, már az elfogadása pillanatában alkalmazhatatlan, dilettáns törvény még nem született demokráciában. Meg lehet nézni, mi jön ki a kezük alól, hogy aztán ehhez még a nyegle, kioktató modor járuljon, megannyi párttitkár a legsötétebb évekből. Mert van abban valami tragikomikus, ahogyan például Lázár frakcióvezető, aki nem is olyan régen még Rapcsák polgármester aktatáska-hordozója volt Hódmezővásárhelyen, foghegyről, zsebre vágott kézzel teremti le a volt államfőt az elmúlt húsz év miatt: a csicska a nemzetközi hírű, Széchenyi-díjas alkotmányjogász, akit mi magunk ugyan nem kedveltünk különösebben, de akkor is. Már a látszatra sem adnak, hogy lássa a világ: ha ellopunk is mindent, a jó modorra azért még adunk. Így viszont, ezzel a stílussal és tartalommal tényleg olyan, mintha orosz megszállás lenne megint, legfeljebb most oroszok nélkül.

Ha Megyesi Gusztáv "Itt vannak az oroszok" címmel a Népszabadságban megjelent publikációját teljes terjedelmében szeretné olvasni, kattintson ide!

Vissza...