Az önkormányzatiság 25 éve

2015-10-19 14:31:15

Tisztelt Polgármester úr!

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzata 39.§ (1) bekezdése alapján 2015. október 29-én (csütörtökön), a közgyűlésen a napirendi pontok megtárgyalása előtt szeretnék napirend előtti felszólalást tenni.

A napirend előtti felszólalás címe: Az önkormányzatiság 25 éve

Az elmúlt napokban a híradásokban egyre több Veszprém megyei település önkormányzatáról olvashatunk olyan hírt, mely szerint az érintett településeken, méltó módon ünnepelték meg az 1990. szeptember 30-án megtartott első szabad önkormányzati választásokat.

„A rendszerváltozást követően a magyar országgyűlés egyik legfontosabb feladata volt a helyi közigazgatás demokratikus feltételeinek megteremtése. Az Országgyűlés, támogatva a helyi közösségek önszervező önállóságát, segítette az önkormányzáshoz szükséges feltételek megteremtését, előmozdította a közhatalom demokratikus decentralizációját. Az Országgyűlés - követve hazánk haladó önkormányzati hagyományait, továbbá az Európai Önkormányzati Karta alapkövetelményeit, az 1990. évi LXV. tv-ben elismerte a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogait. A helyi önkormányzás lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége - közvetlenül, illetőleg a választott helyi önkormányzata útján - önállóan és demokratikusan intézze a helyi érdekű közügyeit. Az Ötv. 1990. szeptember 30-án lépett hatályba. Szeptember 30-án 3145 önkormányzat ünnepli a Magyar Önkormányzatok Napját. Az Országos Önkormányzati Nap megtartására október 1-én a Parlament előtti téren az ország összes polgármesterének meghívásával kerül sor.”

„Az eltelt 15 év számunkra is kötelezővé teszi az időszak értékelését és méltó megünneplést.”

Mindez abban az előterjesztésben szerepel, amelyet Veszprémben 10 évvel ezelőtt, egészen pontosan 2005. szeptember 15-én Hartmann Ferenc alpolgármester nyújtott be a Közgyűlésnek „Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának 15 éves születésnapi programja” címmel.

Szívesen olvastam volna Veszprém mostani alpolgármestereinek valamelyikétől is olyan sorokat, egy az előző közgyűlésen megtárgyalt előterjesztésből, hogy „az eltelt 25 év számunkra is kötelezővé teszi az időszak értékelését és megünneplését.”

10 évvel ezelőtt jelentős mértékű érdeklődés mellett zajlottak szeptember 30-án a Magyar Önkormányzatok Napja alkalmából szervezett, a város több pontján is zajló rendezvények. Október 7-én a Veszprémi 7 Napnak egy különszáma jelent meg. A napirend tárgyalásakor ismertetettek szerint „a tematikus lapszám is a város 15 évét mutatja be képekben, interjúkban, cikkekben.”

2005. október 19-én, a veszprémi önkormányzat megalakulásának 15. évfordulóján pedig ünnepi közgyűlés zajlott a Petőfi Színházban. A Veszprém TV akkori rövid híradása ma megtekinthető az egyik nagy video-feltöltő oldalon. A napokban megtekintve a 10 évvel ezelőtt történtekről készült felvételeket, szomorúan állapítottam meg, mennyi kiválóság nincs ma már közöttünk az akkori ünnepségen is jelen lévő országgyűlési és önkormányzati képviselők, intézményvezetők és közéleti személyiségek közül. Közülük most csak dr. Horváth Balázs személyét emelem ki, aki belügyminiszterként volt az európai viszonylatban is kiemelkedően demokratikus önkormányzati törvény megalkotója. Egy olyan jogszabályt segített nagy hozzáértéssel létrehozni a rendszerváltás után, ami ma már nagyon jól látjuk, meghatározó jelentőségűvé vált az önkormányzatok életében. Sajnálatos, hogy 2011-ben ezt az igen átfontolt és kiválóan megformált jogszabályt úgy alakította át a törvényalkotó, hogy ezzel jelentősen csökkent az önkormányzatok autonómiája és szerepe a települések polgárainak életében.

Bár kicsit megkésve, de remélem a mostani, 25 éves évfordulót is képesek leszünk színvonalas kiadványokkal, rendezvényekkel, a városi honlapot - az önkormányzati múltat érdemben taglaló, az elhunytakról méltó módon megemlékező oldallal - kiegészítve Veszprém polgárainak figyelmét, elismerését is kivívva, méltó módon megünnepelni.

Veszprém, 2015. október 19. Katanics Sándor (képviselő)

A fotót Borbás János készítette

 

Vissza...