Utánajártam a sajtó helyett (ami Veszprémben sajnos egyre kevésbé létezik valójában)

2015-10-05 17:09:28

Veszprém országgyűlési képviselője- Kész Zoltán- az Idősek Világnapja alkalmából bejelentést tett. Jelezte, újra lehetősége lesz a Veszprémben működő nyugdíjasklubok tagjainak ingyenes mozgásra. Az önkormányzati közreműködéssel vagy a nélkül, de november elsejétől megfelelő sporteszközök segítségével sportolhatnak ismét a nyugdíjasok. A képviselő is említést tett arról, hogy „öt” évvel ezelőtt működött még a Jutasi út 61/A. szám alatt egy ún. Egészségmegőrző Centrum, ami egy valóban sokak által kedvelt és látogatott hely volt és ott valóban sokat tettek az oda látogató nyugdíjasok egészségvédelme érdekében.

Egészen pontosan 4 évvel ezelőtt, 2011 decemberének első napjaiban zajlott a „Botrány a Jutasin”. Akkor a Napló tudósítását a honlapomon meg is osztottam. Egy igazán érdekes kordokumentum is felkerült a vitáról az egyik nagy videó-megosztó hálózatra. (Lékó Sándor alkotása)

Ennek a videónak a megnézése során kiderül, a terület képviselője egy másik intézménynek akarta önhatalmúlag átadni a sportolásra alkalmas és önkormányzati tulajdonban lévő eszközöket. Ez a képviselő azóta is a terület képviselője, holott teljesen alkalmatlan erre a feladatra.

Egy későbbi tudósításból kiderül, hogy Veszprém város jegyzője is jogszerűtlennek ítélte meg a Fideszes képviselő magánakcióját. Akkor azt ígérték, hogy később, egy bizottsági ülésen fog eldőlni, hogy mi lesz az eszközök sorsa. S láss csodát, erre már azért nem kellett sort keríteni, mert közben az Egészségmegőrző Centrumnak felmondták a terembérletét. Bizonyosan a véletlenek közjátéka ez csupán. Így a városnak már nem kellett mást tenni, mint "biztonságba" helyezni az eszközöket. A közeli Deák Ferenc Általános Iskolát ítélték erre a célra alkalmasnak. Oda viszont a sportolni vágyó nyugdíjasok már nem igazán szerettek elmenni. Bizonyára hiányzott mindaz, amit az egészségcentrumban, Ilonka néni (Paulik Györgyné) áldozatos munkájának köszönhetően megszoktak. Az alpolgármester egy újabb nyúlfarknyi tudósításban közölte, mi lett az eszközök sorsa. Azt nem, hogy egy frakciótársa, egy Fideszes képviselő sikeresen tette tönkre egy kis és eredményesen építkező közösség mindennapjait. Meglátjuk, ami most formálódik, abból lesz-e hasonlóan erős közösség. Tartok attól, hogy ennek jelenleg elég kicsi az esélye.

Az alábbiakban elolvashatja a képviselő közösségi oldalon ebben a témában megosztott sorait és a nyugdíjas klubokat képviselő Szente József úr bejegyzését is.

Kész Zoltán közleménye:

Visszaadjuk a nyugdíjasoknak, amit a város vezetése elvett tőlük.

Ma, az Idősek Világnapja alkalmából bejelentettem, hogy újra lehetősége lesz a Veszprémben működő nyugdíjasklubok tagjainak, hogy szervezett formában és kulturált körülmények között, ingyenesen mozoghassanak. Két helyiséget biztosítunk ugyanis klubhelyiségnek, és gondoskodunk megfelelő gépek beszerzéséről, így november 1-től a Rózsa utca 10. szám alatt ismét tornázhatnak a testedzésre vágyó nyugdíjasok. A klubszobákat munkanapokon, ingyenesen lehet majd látogatni, előzetes telefonos vagy helyszíni előjegyzést követően.

Hasonló lehetőség korábban is volt a városban, a Jutasi út 61. szám alatt sportolhattak az aktív nyugdíjasok. A népszerű szolgáltatás öt évvel ezelőtt azért szűnt meg, mert a veszprémi önkormányzat elvitte a gépeket a teremből.

A klubhelyiséget korábban használók öt éve nem kaptak magyarázatot az önkormányzat vezetésétől arra, hogy miért kellett bezárni a termet és elvinni a sportszereket, és a döntés előtt sem kérdezték meg az érintetteket. A magam részéről nem firtatom, hogy miért kellett bezárni a korábbi helyiséget, hanem segíteni szeretnék. Bízom abban, hogy a város vezetői felülbírálják korábbi döntésüket és – például a most kihasználatlan gépek felajánlásával és átadásával – támogatják a nyugdíjasok rekreációs tevékenységét. Ugyanakkor a sportszoba városi támogatás nélkül is megnyílik. Ahogy ígértem, nem várunk sem az önkormányzatra, sem az államra, ha kell, nélkülük oldjuk meg a problémákat.

Szente József hozzászólása:

Nyugdíjasok nevében is köszönöm a lehetőséget, de annyit pontosítsunk, hogy a 61-es épület vezetése egyik napról a másikra felmondta a helységek bérletét, mert a mi általunk kifizetett 60000.-Ft nál állítólag más többet ajánlott. Így kerültek a gépek le a Deák iskola tornaterme folyosójára, (néhai Tungli Jóska segítségével) ahol a körülmények, bár az iskola vezetése közreműködő volt, nem volt kellő kihasználtsága. Alpolgármester úrral ma beszéltem az Ön által felkínált lehetőségről és valószínű, nem lesz akadálya a gépek átadásának, hogy nyugdíjasaink rekreációs edzéseket, egészségmegőrző tevékenységet a felkínált helyen igénybe vehessék. Köszönettel: Szente József

 

Vissza...