Orwell Orbán eljöveteléről írt 48-ban

2015-09-19 05:54:58

Geroge Orwell zseniális jövőbelátása ma Magyarországra teljes mértékbe igaz. Emlékszem, amikor olvastam az 1984-et, hitetlenkedve faltam a sorokat. Azt gondoltam, nem lehetnek ennyire ostobák soha, sehol az emberek, hogy ha a kormányzati politika irányt vált egyik pillanatról a másikra, akkor ne emlékezzenek vissza ma a tegnap történtekre.  S nem is értettem, miért kell ehhez hatalmas apparátus, aki visszamenőleg átírja a híreket és a könyveket és egyáltalán mindent, ami a tegnapról szól.

S azt is gondoltam, felesleges is volt ezt megtenni, hiszen az elnyomott és megfélemlített polgárok, tudták jól, mi zajlik körülöttük. Persze valamivel el kellett foglalni a sok embert, elvileg értelmes cselekvést kellett biztosítani a számukra, akár ma a közmunkával.

Nos, ma Magyarország Orwell világa. A miniszterelnök naponta vált irányt. Egyik nap tőrbe csalja a menekülteket Röszkénél, szétvereti őket és közben arról beszél, fegyveres támadás érte az országot. Hazudik arról is szemrebbenés nélkül, hogy terroristát fogtak. Elfelejti tisztázni, hogy valójában ő a terrorista. Hajnal óta a királyi tv-ben arról számolnak be, hogy Horvátország képtelen kezelni a menekülthelyzetet. Az pedig csak úgy mellékesen magától értetődővé vált, hogy a buszokkal magyar területekre a horvátok által ideszállított menekültek szervezett módon átszállnak magyar buszokra és irány Győr, majd az osztrák határ. Miután egy vonatnyi menekült is átjött 40 horvát rendőrrel, őket üres vonattal várták. A rendőrök voltak kedvesek vigyázni rájuk. Miután közös erővel megtörtént az átterelése a rajtunk is csak átutazni akaróknak, jöttek rá csak a mi rendőreink, hogy ezeket a horvát rendőröket akkor le kellene fegyverezni. Most ez a hír. Az a legkevésbé sem, hogy a sok tízmilliárdért teljesen felesleges volt a kerítés megépítése a szerb határra. Nem esik szó az agyaltan intézkedések soráról, a totális káoszról, az autópályák menti menetelésekről, a Bicskére tartó vonatra csalt és átvert menekültekről, ami heteken át jellemezte a magyar területen, a fővárosunkban is a menekülthelyzetet.  Azon háborog a szolgalelkületű sajtó, hogy most mekkora a felfordulás a horvátoknál. Nálunk hetekig volt ennél sokkal rosszabb a helyzet. Tegnap éjszaka óta csak azért nem, mert már nem szántóföldeken, ellátás és segítség nélkül várakoztatják napokig a menekülteket, hanem busszal fogadják, és azonnal átszállítják őket a nyugati határainkra. A híreket, sajtót, könyveket, nem kell átírni. Bár sohasem gondoltam volna, de az embereknek még arra sincs igénye, hogy leírják nekik visszamenőlegesen is a hazugságokat. A reggelre kiagyalt legfrissebb hazugságokat ők simán befogadják. Mintha éjszaka valamilyen láthatatlan erő kitörölné a fejükből mindazt, ami tegnap történt. S úgy ébrednek, hogy amit aznap közölnek velük aktuális igazságként, azt kezdik lelkesen magukévá tenni és egész napon át a vitáik során bárkinek gondolkodás nélkül a képébe ordítani. Magyarország 2015.

Vissza...