Jó drágán próbatakarítottak Veszprémben

2015-09-11 15:08:18

Törvénysértéseket állapított meg egy belső vizsgálat a veszprémi önkormányzat Intézményi Szolgáltató Szervezeténél (ISZSZ), egyes ügyekben az adóhatóság is nyomoz. A polgármester úgy látja, nincs ok firtatni senki felelősségét. A történet az Intézményi Szolgáltató egyik vezetőjének távozásával kezdődött néhány hónapja. Az önkormányzat pénzügyi bizottságának ellenzéki elnöke, a DK-ban politizáló Katanics Sándor hosszú ideig reménytelenül próbálta megtudni, mi vezetett az addig megbízható munkaerőként számon tartott kolléga elbocsátásához.

Az adatvédelmi hatóság állásfoglalására volt szükség ahhoz is, hogy annyit közöljön vele Győrffy József igazgató: „közalkalmazotthoz méltatlan magatartás” miatt váltak meg az illetőtől. Ami ezt követően történt, azt a városházán egy sértett ember vádaskodásának tekintik, amelyből a városi ellenzék politikai tőkét kíván kovácsolni.

Hét azonnali intézkedés

Egyre több – nehezen ellenőrizhető – információ kezdett terjedni a városi nyilvánosságban az ISZSZ körüli állítólagos anomáliákról, és a hivatalból is ellenőrző feladatokat ellátó bizottság elnöke, Katanics is egyre aktívabb lett. Március–áprilisban belső ellenőrzési eljárást folytattak le az ISZSZ-nél Porga Gyula polgármester (Fidesz) megbízásából, amely számos súlyos mulasztást tárt fel, szabálytalanságokat és törvénysértéseket: fedezet nélküli kötelezettségvállalásra, előzetes kötelezettségvállalás nélküli kifizetésre, a közbeszerzési törvény többszöri megsértésére is sor került az anyag szerint. Előfordult, hogy az ISZSZ egyszerűen elmulasztotta a közbeszerzési eljárás kiírását, amikor pedig törvény kötelezte volna erre. A jelentés azt is megállapítja, hogy „a gazdálkodási jogkörök gyakorlásánál a teljesítés-igazolás nem történik meg minden esetben”. Összesen hétféle „kiemelkedő jelentőségű”, magas kockázatokkal járó, azonnali intézkedést igénylő szabálytalanságot sorol fel a jelentés, és ráadásnak még öt kisebb jelentőségűt.

Akad drágább példa is

A dokumentum részletesen kitért arra az esetre, amikor egy étkezési közbeszerzés lebonyolításával annak ellenére külső céget bízott meg Győrffy József, hogy a polgármesteri hivatalnak erre a célra saját közbeszerzési csoport áll rendelkezésére, és egy képviselő-testületi határozat is azt írta elő, hogy a szervezet közreműködésével kell lebonyolítani a vonatkozó beszerzést. Erről az ügyről a Jobbik önkormányzati képviselője, Forgóné Kelemen Judit is érdeklődött az igazgatónál. Győrffy azzal indokolta mindezt, hogy „a diákétkeztetési és közbeszerzési tudás és tapasztalat nem része az intézményünk profiljának”, a határozatot pedig betartotta, mert a külsős cég mellett a hivatal közbeszerzési csoportja is részt vett az eljárásban. Nagy vihart kavart még az új, környezetbarát takarítási technológiák kezelésének elsajátítását célzó, ellenzéki képviselők szerint feltűnően sokba kerülő „próbatakarítások” megrendelése, valamint egy, az intézmények takarításának hatékonyabbá tételét célzó tanulmány is.

Győrffy szerint a cél „egy környezetbarát technológia bevezetése azért, hogy 2017-ben megszerezhessük az ökocímkét (minősített környezetbarát szolgáltatási védjegy)”, annál is inkább, mivel „az elmúlt időszakban már 3 intézmény is jelezte, hogy szeretné az ökoiskola címet elnyerni, aminek egyik szegmense a takarítás. A rendszer része a munkatársak folyamatos oktatása is”. A próbatakarítások 10 ezer forintos óradíja pedig azért tűnhet magasnak, mivel az ár „rezsióradíj, ami az anyagköltséget és az utazási, szállítási költséget is tartalmazza”. Hozzátette még, hogy a piacon, a közvetlen közelükben ennél magasabb díjszabásra is van példa.

Ismeretlen feljelentő

Az adóhatóság vizsgálódásával kapcsolatban Győrffy arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a NAV bekért az Intézményi Szolgáltató Szervezettől számviteli bizonylatokat, melyeket haladéktalanul és teljes körűen a rendelkezésükre bocsátottunk. Tájékoztatásuk szerint ismeretlen feljelentő bejelentése alapján ismeretlen tettes ellen számviteli fegyelem megsértésének ügyében folyik nyomozás.”  Győrffy szerint az, hogy az ügyben legaktívabb ellenzéki képviselő, Katanics többszöri hívása ellenére sem látogatta meg az általa vezetett intézményt, „azt a meggyőződést erősíti, miszerint az elnök úr szakmai köntösbe csomagolt érdeklődése csupán egy politikai támadás részét képezi”, de az ISZSZ működése a „nemtelen és alaptalan politikai támadások” ellenére is politikamentes marad. Porga Gyula arról számolt be a Népszabadságnak, hogy „az ellenőrzésben megnevezett hiányosságok” korrigálását célzó „intézkedési tervet az ISZSZ a meghatározottak szerint el is kezdte végrehajtani”, egyéb intézkedést pedig – a szabály- és törvénysértések, a jelenleg zajló NAV-nyomozás ellenére – megítélése szerint nem szükséges tennie: ilyesmit a belső ellenőri vizsgálat sem ír elő számára.

Forrás: Nol.hu

Szerző: Vári György

Vissza...