Orbánon élcelődik a Washington Post

2015-09-09 17:35:36

A különc magyar miniszterelnök lett Európa Donald Trumpja. Mind inkább a jobboldal hangja. Azt ígéri, hogy megakasztja a kétségbeesett menekültek áradatát, amely oltalmat keres a térségben – írja a Washington Post. Eddig is már egy sor, színes nyilatkozatot tett, mégpedig olyan stílusban, hogy olyat ritkán hallani más államférfiaktól az Atlanti-óceánnak ezen az oldalán.

Pénteken pl. arra figyelmeztetett, hogy az európaiak kisebbségbe kerülhetnek saját földrészükön, ha nem engedik le azonnal a gátakat. Megcsinálta azt, amiről Trump csak álmodik: kerítést húzott a déli határon.

Viszont azzal, hogy a többnyire muzulmán menekülteket veszélynek minősítette Európa keresztény gyökerei szempontjából, nos, ezzel hangot adott más európai konzervatívok félelmeinek, csak utóbbiak félnek hangosan kimondani az aggályaikat.

Orbán tekintélyelvű nacionalista, aki fenyegeti az ellenfeleit, ugyanakkor elkápráztatja híveit megosztó magabiztosságával. Jobboldali bajkeverő, aki ritkán riad vissza a harctól. Krekó Péter szerint azért választotta célpontnak a menekülteket, mert nálunk meglehetősen magasra csapnak az idegenellenes érzelmek és azzal igyekszik megszilárdítani hatalmát, hogy a keresztes vitézt alakítja a muzulmán hordákkal szemben. És mint ilyen, ellensúlyként áll azokkal az európai vezetőkkel szemben, akik szerinte túl puha szívűek, hogy kimondják az igazat. Így azt, hogy ha támogatják a migránsokat, akkor ezzel csak azt érik el, hogy a százezrek helyett milliók jönnek.

Idehaza legnagyobb ellenfele a Jobbik, és mivel a gazdaság ismét megtorpant, a bevándorlási válság, valamint Orbán populista álláspontja, hasznos volt, hogy elterelje a figyelmet a bajokról.

Az Európai Külkapcsolati Tanács igazgatója azt mondja, a migránsok határozott elutasításával a miniszterelnök az erős embert játssza, egyidejűleg pedig igyekszik mozgósítani az idegengyűlölet erejét.

Forrás:168 óra

Vissza...