„Az embernek néha szégyenkeznie kell Orbán Viktor miatt”

2015-09-04 17:47:32

Az unió soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere azt mondta: „Az embernek néha szégyenkeznie kell Orbán Viktor miatt”. Úgy fogalmazott, hogy Orbánt el kell szigetelni Európában, és nem lehet példa más politikusok számára. Szijjártó Péter mindezt szánalmas és hazug kirohanásnak nevezte. „Egyes európai vezetők erejéből csak az ilyen szánalmas és hazug kirohanásokra és személyeskedésekre futja, miközben Európa a közelmúltbeli történelmének egyik legsúlyosabb kihívását éli át” – mondta a fentiekre reagálva Szijjártó Péter az MTI-nek pénteken. Az unió soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere csütörtök este élesen bírálta Orbán Viktor menekültellenes kijelentéseit.

Jean Asselborn azt mondta: „Az embernek néha szégyenkeznie kell Orbán Viktor miatt”. Egyben olyannak nevezte a magyar vezetőt, aki európai értékeket rombol szét, mindenek előtt a szolidaritást és a segítőkészséget. Úgy fogalmazott, hogy Orbánt el kell szigetelni Európában, és nem lehet példa más politikusok számára. Mint mondta, Orbán nem jelentheti ki, hogy nem akarunk muzulmánokat, és nem csukhatja be a szemét, miközben látjuk a tengerbe veszett kisgyerek holttestét, vagy amint az Iszlám Köztársaság gyerekekkel hajtat végre kivégzéseket. A luxemburgi diplomácia első embere azt hangoztatta, hogy a keresztény értékek alapján mindenkinek joga van védelemre, ha veszélybe kerül. De ha Orbán keresztény, akkor az észak-koreai vezető is az.

„Remélem, hogy (Orbán Viktor) nem lesz példa mások számára, akik az Európai Unió egyik legnagyobb kihívásával néznek szembe, legyen az a háború vége, humanitárius szempontból, vagy ami az összetartást illeti. Nincs szükségünk ilyen kijelentésekre” – mondta a luxemburgi külügyminiszter.

(New York Times)

Forrás: 168 óra

Vissza...