Gumiszabályok

2015-08-22 13:54:52

Ezek alapján hamarosan azt rángatnak meg és lehetetlenítenek el, akit csak akarnak. Önkormányzati képviselő vagyok, de közalkalmazott is. Tanárként dolgozom 30 éve. Az önkormányzati munka végzése során már előfordult, hogy a közoktatási intézmények irányításával, működésével, a fenntartó tevékenységével kapcsolatosan komoly működési problémákat, szabálytalanságokat érzékeltem.

Ezeket mindig szóvá is tettem közgyűléseken, de többször sajtótájékoztató keretében is. Legutóbb is ezt tettem a veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet tevékenységével kapcsolatosan. Meggyőződésem, hogy jelentős mértékű szabálytalanságok történtek ennél az intézménynél, amelyek törvényes kivizsgálásáért eddig is, de ezután is mindent meg fogok tenni, hiszen még a hibák feltárásának és a felelősök felkutatásának egyáltalán nem értünk a végére. Részemről ez nem valamiféle úri passzió. Ez a feladatom önkormányzati képviselőként és a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökeként is.

Úgy tűnik, pedagógusként hamarosan lakatot készülnek tenni a számra. Amennyiben elfogadják a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódextervezetét, annak szerintem egymásnak is ellentmondó passzusai alapján simán megvádolhatnak feladataim korrekt elvégzése esetén etikátlan magatartással.

Egyrészt ugyan azt írják a tervezetben, hogy mint minden embernek, a pedagógusnak is elidegeníthetetlen joga olyan közéleti és magánérdekű tevékenységhez, amelynek során nem pedagógusként jelenik meg a nyilvánosság, a nevelő-oktató munkájával érintett közösség előtt, másrészt a pedagógus munkahelyén kívül is olyan magatartást kell, hogy tanúsítson, amivel erősíti a vele érintkezőknek a köznevelés rendszerébe vetett bizalmát. Ez utóbbi viszont egyértelműen azt jelenti, nem mondhat pedagógus bírálatot, kritikát a köznevelés rendszerével, annak egyes „elemeivel” kapcsolatosan sem.

A tervezet nem tiltja a politikai szerepvállalást.

Ha valaki közalkalmazott pedagógus - még ha nem is akarta, akkor is- kötelezően tagja a Nemzeti Pedagógus Karnak. (A korporációs rendszert a fasizálódó társadalmakban mindig is előszeretettel alkalmazták.) Aki pedig tagja a Karnak, annak tartózkodnia kell a jövőben az olyan mondatok megfogalmazásától, amelyek a köznevelés rendszerébe vetett bizalom megrendülését jelenthetik. Ez utóbbi az autokráciákra jellemező és durva korlátozása a szólásszabadságnak.

Kormányzati oldalhoz tartozó és politikusként is tevékenykedő pedagógusoknak ez vélhetően nem fog igazán a nehezére esni. Mégis reménykedem, hogy lelkiismeretük nekik is van, s az időben meg fog szólalni. S az ilyen felülről ránk kényszerített etikai kódexeket, amelyeknek csak elnyomó rendszerekben van funkciója, szavukat is felemelve, nem engednek elfogadni. Rajtuk múlik. A mi szavunk ugyanis már régóta nem számít.

 

Vissza...