A sikeres vállalkozó vagy a veszprémi polgármester hazudott?

2015-08-17 16:43:42

Az nem lehet ugyanis, hogy mindketten igazat mondtak. A napokban jelent meg egy a veszprémi belvárosi rehabilitáció kivitelezési munkái közben már lezajló vitáról újabb. éles polémia. Miután lapátra tetették a volt főszerkesztővel a megyei napilap legkiválóbb sajtómunkásait, azok egy része létrehozott egy olyan internetes újságot, ahol a város közügyeit veszik igazán intelligens módon górcső alá. Amennyit tudok az ügyről, ingyen, szabadidejükben dolgoznak, jó egytucatnyian.

Többeknek rengeteg a szabadideje, mert munkát azóta nem kapnak, hogy a Fidesz farvizére evickélő újság méltatlan módon kiebrudalta őket. Akinek adatik másféle feladat és nem futott messzire Veszprémből, azt meg fenyegetgetik időnként, ha mer őszinte, szókimondó lenni. Most, hogy felfutott a „lap” látogatottsága, néhányan már beszálltak a közönségből is és persze mindig akadnak, akik életüket és vérüket felajánlva a jelenlegi hatalomért, jól meg is mondják a magukét az újságíróknak. Főleg akkor, ha azok esetleg disznóságokra tapintanak rá. Legutóbb olyan témát boncolgattak, ami láthatóan sokakat érdekel. Igen nagy azoknak a veszprémieknek a száma, akik velem együtt elcseszettnek, túl szürkének, beton és fémrengetegnek látják leginkább a belvárost. Egyszer mérgemben mondtam én is, a volt Pap gödör, mai nevén Brányi árok a két szélén beépített sok fémkorláttal olyan, mint ha a Börtön-musicalnek akartak volna örökös külső helyszínt létrehozni a megálmodói. Nos, a Szürke szürkével c. írás, csak a kezdet volt. Ennek a kapcsán egy kiváló oknyomozó írás került elő, amelynek már bőven volt előzménye. Nem csodálom, hogy a hatalom és helyi kiszolgálói ismét idegesek. Nem értik, hogy miután sikerült a megyei napilapból kiirtani az oknyomozásra épülő írásokat, most hogy a fenébe jelenik meg a neten valami olyasmi, ami mégis sokakhoz eljut és ők már képtelenek erre is hatással lenni, közleményekkel széthazudozni az egészet. Olyan közleményekkel, amelyek terjedelmesebbek, mint az eredeti anyag és ellenőrizhetetlen állításokat tartalmaznak. Az alig pár napja megjelent, múltidéző írás „SZÜRKE – „Miért egy osztrák cég zsebébe tömték a pénzt?” nem kis érdeklődést és ismét indulatokat is kiváltott.

Az írásból- akárcsak két éve-kiderült, hogy a helyi vállalkozó, a világszerte ismert és sikeres Barabás presztízskérdést is csinálva mindent meg akart tenni azért, hogy az ő térköveivel burkolják a belvárost. „Hónapokba tellett, mire a vállalkozónak sikerült kicsikarnia a választ arra a kérdésre, milyen térburkolatot kellene legyártania a 9–10 ezer négyzetméteres felületre. Miközben folyamatosan tárgyalt a tervezőkkel és az önkormányzat illetékeseivel, 2012 őszén tudatták vele, galambszürke térburkolat lesz, 8 centiméter vastag, mérete 50×25 centiméter. A vállalkozó a gyártáshoz megkapott minden egyéb szükséges paramétert is. Ehhez a mérethez beszerezte a megfelelő eszközöket, a csiszolóberendezést, a gránithoz hasonló felületi struktúra kialakításhoz szükséges német gyártmányú anyagot és a cégnél legyártották a mintadarabokat. A szakértők, önkormányzati illetékesek megnézték, látták és rábólintottak, az ÉMI-minősítés is megfelelt. Tán még kezet is fogtak, megpecsételvén a létrejött üzletet. A cég vezetése a részletekről tárgyalt a kivitelezővel, minden egyeztettek, beleértve az árakat és a szállítási ütemezést is. A szerződés a kivitelező asztalára került aláírásra. Múltak a hetek, sem válasz, sem szerződés nem érkezett a kivitelezőtől. Úgy szól a fáma, hogy a vállalkozó felesége hazatérvén a városból elújságolta, hogy az üzletnek annyi, mert már térköveznek a Kossuth utcában! Méghozzá az osztrák Semmelrock térköveivel. A város illetékesei közül senki nem vette a fáradságot, hogy értesítse a vállalkozót, aki nem szellőztette meg fenti ügy hátterét… ”

Barabás úrnak ez az újságírónak elmondott mondata is igencsak figyelemre méltó: „Egyszerű úgy olcsóbbnak lenni, hogy nem az eredeti igény szerint készült, csiszolt felületű burkolókő került a belvárosba. Tőlem magasabb műszaki tartalmú kőre kértek ajánlatot. Lám, jó az osztrák cég préselt burkolóköve is. Ha tőlem erre a minőségre kérnek ajánlatot, jóval olcsóbban megkaphatták volna.”

Porga Gyula, amikor a kivitelezési munkák folytak, sajtótájékoztatót tartott a közhangulat megnyugtatása érdekében. Az alábbiakat közölte a Vehir.hu szerint. "A térkövekkel kapcsolatban Porga Gyula elmondta, egy veszprémi cég is foglalkozik műkő gyártással, ezért vizsgálatot kért, miért nem ők vesznek részt a projektben. A tervezés folyamán kiderült, hogy az általuk gyártott klasszikus térkő nem felel meg az elvárásoknak, ezért fejlesztésbe kezdtek, hogy az igényeknek megfelelő téglakövet hozzanak létre, azonban ennek sem a vízállósága, sem pedig a sóállósága nem volt megfelelő a belváros rehabilitációját célzó pályázat lezárásáig."

Mivel újra fellángolt a vita, eszembe jutott, elolvasom én ezt a vizsgálatot, hátha kiderül belőle minden korrekt módon. Kértem a jegyzőt levélben, küldje meg a számomra vizsgálati anyagot. Pár órával ezelőtt az aljegyzőtől az alábbi választ kaptam. A belvárosi rehabilitáció során felhasznált térkövekkel kapcsolatban feltett kérdésére az alábbi választ adom: Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala nem folytatott külön olyan vizsgálati eljárást, amelynek a tárgya a projekt során felhasznált anyagokkal lett volna kapcsolatban, ugyanakkor arról nincs információnk, hogy a hivatalon kívül készült-e ilyen vizsgálati jelentés.

Nem tisztem ugyanakkor Polgármester Úr nyilatkozatát véleményezni, de álláspontom szerint a hivatkozott cikkben Polgármester Úr meg is válaszolta a projekt során felhasznált térkövekkel kapcsolatos vizsgálati eljárás eredményét, amikor a következőképpen nyilatkozott:

„A tervezés folyamán kiderült, hogy az általuk gyártott klasszikus térkő nem felel meg az elvárásoknak, ezért fejlesztésbe kezdtek, hogy az igényeknek megfelelő téglakövet hozzanak létre, azonban ennek sem a vízállósága, sem pedig a sóállósága nem volt megfelelő a belváros rehabilitációját célzó pályázat lezárásáig. - Az ezt követő kiviteli közbeszerzés kiírásában pontosan meghatároztuk, hogy milyen műszaki paraméterű téglakövet szeretnénk látni a Kossuth utcán, ami a Semmelrock cég által gyártott tégláknak megfelelő paraméterek voltak - emlékezett vissza a polgármester. A veszprémi vállalkozónak ekkor lehetősége volt ezzel egyenértékű téglákat bemutatni, azonban a Barabás Kft. a közbeszerzés lezárásáig nem rendelkezett ilyen típusú és műszaki paraméterrel bíró téglakővel, csak a közbeszerzési eljárás lezárását követően tudta ezt felmutatni.”

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Akárhogyan csűrjük, csavarjuk, ez a mondatrész bevallom engem igazán mellbe vágott, „Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala nem folytatott külön olyan vizsgálati eljárást, amelynek a tárgya a projekt során felhasznált anyagokkal lett volna kapcsolatban…”

Ha a címben feltett kérdésre is választ vártak tőlem, akkor most vélhetően én is csalódást okozok. Bízom abban, hogy a választ meg tudják adni önmaguktól is a kedves olvasók!

Vissza...