Határzár mindenáron

2015-08-13 09:30:59

A nagy meleg, de főleg az Orbán-kormány kerítésépítős (giga-populista) ámokfutása úgy néz ki, egyre többeknek - akár jobb-, akár baloldalon- megy az agyára. (Ezt szó szerint tessék érteni.) Bárgyú vigyorral vagy éppen gyűlölködve fröcsögő, habzó szájjal nyugtázzák, ahogy a köztörvényes bűnözők vezényeltével működő kormánymédia átmossa az agyukat. Gombamód szaporodik azoknak a hazafiaknak a száma, akik árgus szemekkel lesik, környezetükben felbukkannak-e menekültek.

S ha a saját színüktől eltérő bőrszínű embert látnak, rohannak a polgárőrséghez, rendőrséghez és akár a nyilas korszak házmesterei, bokázva jelentik az általuk észlelt rendellenességet. Tegnapi hír, hogy egy házaspár kubai származású vőjének a családját egy fél falu vegzálta folyamatosan és csupán azért, mert a bőrszínük sötét, és még szép, hogy migránsoknak vélték őket. A napokban történt meg az is, hogy egy megyei jogú városban letelepedő német gigacégénél szakmai látogatáson lévő diplomás ázsiai szakembereket gondoltak a házmesteri mentalitású kötelességtudó átlagpolgárok migránsnak. Rendőrök azért igazoltatták és vették nyilvántartásba őket, mert a Keleti pályaudvar környékére is odatévedtek, mielőtt a repülőtérre és haza indultak volna. (Nesze neked keleti nyitás?) Füreden a múlt hétvégén hazánkban tanuló és dolgozó afrikaiak keveredtek tömegverekedésbe. Mára szemtanúk elmondása alapján abból a történetből, hogy „niggerek” minden ok nélkül fiatal lányokat vernek, azért valami olyasféle is kiderülni látszik, hogy az előkelő vendéglátóhely VIP termében szórakozó vendégek-mivel magyarul is értettek- nehezen tűrték, hogy majmokhoz hasonlítgatják és egyfolytában az őshazába akarják hazazavarni őket. Arról meg ne is beszéljünk, milyen stílusban küldték az egyik (magyar) celebnek a metrón utazó (magyar) barátnőjét - melegebb éghajlatra - csupán mert fodrászként kipróbálta magán, milyen az afrofonás.

Ez a hektikus helyzet bizonyára azért is alakult ki, mert pár hete az ország első embere kiadta az ukázt, augusztus 31-ig meg kell épülnie a 175 km hosszú kerítésnek a déli határainkon. Ugyan 4 méter magasat ígért a próbakerítés személyes szemrevételezése után (közel 30 milliárdból), de első körben, november végéig jó, ha a másfél méter magas, pengés, un NATO drótkerítés megépül. Ha csak a kormánymédia működne, és nem lenne közösségi oldal, talán ki se derülhetne, hogy ez csupán egy hazug mítosz fenntartása érdekében, a költségvetési törvényben sem tervezett pénzkidobás. Az „okosabb” migránsok hiába látják majd saját hazájukban két bombázás között az Orbán-kormány által megrendelt és őket a menekülésről lebeszélni akaró óriásplakátjait, s hiába futnak majd bele a szerb határon a másfél méter magas kerítésbe. Csupán egy vasútvonalat, vagy egy viszonylag sűrűn beépített kaput kell keresniük és máris beléphetnek hazánk területére. S ha a kapu zárva is van, csak egy kis zajt kell csapni, és máris jönnek, akik nyilvántartásba veszik őket és a nemzetközi jogszabályok alapján kénytelenek beengedni őket. A másfél méter magas pengés kerítés másra nem is jó, csak arra, hogy az odatévedő vadállományt tizedelje meg.

Nem tervezték a költségvetésben azt sem, hogy a kerítésépítéshez az emberi jogokat is sértő módon odakényszerített közmunkások mellett a katonáknak pluszjövedelmet fizessenek. Mégis megjelent a feladattól saját bőrében önmagát egyre kényelmetlenebbül érző honvédelmi miniszter pár nappal ezelőtt megírt körlevelében némi méz a madzagra. A Vastagbőr által közölt körlevélből derül ki, nagy a baj. A honvédek hiába kapnak a környék gazdáitól ingyen barackot (nem kokit) és dinnyét, rájuk kevésbé vagy egyáltalán nem jellemző a nyilas kor házmesteri mentalitása. Nem akarnak önként kerítést építeni. Képesek morogni is a képtelen és abszurd feladat rájuk testálása miatt. A miniszter most azt gondalja, bruttó napi ötezer Ft katonánként segít megoldani az építés körüli problémákat. S tömegek fognak jelentkezni a katonák közül, hogy a vezér víziója mielőbb beteljesülhessen. A feszültség persze ettől nem fog egy cseppet sem enyhülni a fegyveres testületen belül. A védelmi kiadásokra 2000-ben még a GDP 1.7%-át költöttük el. Most 2015-ben a tervezett 250 milliárd forint a GDP 0.8%-át sem éri el. Ebből persze az is következik, hogy nincs elég pénz az egyéb feladatok, nemzetközi kötelezettségeink teljesítésére sem. 2012 elején összesen 17 757 katona teljesített szolgálatot, a 22 406 fős keretszámból így 4649 hely volt feltöltetlen. A szerződéses tartalékosok száma 2541 fő volt. A katonák átlagos illetménye 2012. márciusi adatok alapján a tiszti állomány esetében havi bruttó 389 522 Ft, az altiszti állomány esetében bruttó 191 157 Ft, a legénységi állomány esetében pedig bruttó 137 425 Ft volt. (Forrás: wikipedia)

A feltöltetlen helyek száma ma is magas. Nem véletlen, hogy a közmunkásokat is kerítésépítésre kényszerítették. Nekik ráadásul még napi plusz ötezer Ft bruttót sem kell titokban felajánlani a miniszter nem létező pénzügyi keretéből. A honvédségnél alkalmazásban lévő közalkalmazottak meg egyelőre nem rendelhetőek ki a határra. Velük egyébként a többiekhez mérten is igen mostohán bánnak, ha pénzosztásról van szó. A jövedelmük, egyikük elmondása alapján 2002 óta szinte semmit sem emelkedett, míg a hivatásos és szerződéses állomány bére azért cirka 60%-kal nőtt az elmúlt évtizedben. Pénz a tárcánál - ha nem is tervezetten- azért akad. Most például napi bruttó 5000 Ft pluszjuttatásra. Szigorúan csak azoknak, akik beállnak a kerítésépítők sorába. Persze az is lehet, hogy olyan módon van a miniszterelnök akaratának beteljesítése és a hisztéria fenntartása érdekében pénzforrás, ahogyan a szóbeszéd szerint a NATO tagsággal járó kötelezettségeink miatt előírt tavaszi hadgyakorlatra. A gyakorlat költségeit állítólag az idei élelmezési költségekből finanszírozták. Azért ingyen dinnyével és kopasz barackkal nehéz lesz hosszú távon, az ígérttel ellentétben november végéig a kerítést megépíteni. Vélhetően persze addigra sem. No, de idő még van újabb trükkök, és a közmédiában gyakorta hangoztatott újabb hazugságok szintén drágán és szigorúan közpénzből történő legyártására.

Vissza...