Ámokfutó és a hatalomba szerelmes Orbánról ír a Washington Times

2015-07-04 15:36:41

A kerítéssel és az oroszbarátsággal Orbán Viktor megosztja az EU-t – írja a Washington Times. Az amerikai főváros konzervatív lapja szerint a plakátok Orbán Viktor agyszüleményei, a politikus ellentmondást és riadalmat váltott ki Európában, mivel az illiberális állam felé halad. Egyre nagyobb számú hazai és külföldi bírálója azt mondja, hogy szabad kezet adott az idegengyűlöletnek.

A lap szerint Orbán továbbra is lecsap a civil szervezetekre és államosítja a gazdaságban a magánérdekeltségeket. Legutóbb a határzár ötletével került be a szalagcímekbe. Lehet, hogy a kerítés segít megvédeni a magyar határokat, ám hogy a terv éppen abban az országban került napirendre, amely segített lebontani a berlini falat, nos, ez az elképzelés erősen megosztó és jelképezi a földrész aggodalmát a magyarok politikai jövője miatt. Molnár Csaba a DK-tól azt mondja, semmi keresnivalója szögesdrótnak a magyar határon, ez gyalázat! Kim Lane Scheppele, a princetoni egyetem professzora úgy látja, hogy Orbán azért próbál keménykedni, mert szeretné megakadályozni, hogy újabb Fidesz-hívek pártoljanak át a Jobbikhoz. Mint mondja, a kormányfőre mindig leselkedik az a veszély, hogy elveszti a nácik támogatását, ezért nácibb a náciknál. Tisztában volt vele pl., hogy az EU soha nem menne bele a halálbüntetés visszaállításába, a saját támogatóit hergelte a javaslattal. Ami pedig az orosz, azerbajdzsán, illetve általában a keleti vonalat illeti, arról Scheppele úgy gondolja, hogy a miniszterelnök a saját uniós pozícióit árulja ezeknek az országoknak, mert azoknak szükségük van az EU-ban valakire, aki elárulja nekik a belső ügyeket és védi az érdekeiket.
Hazai hatalma megőrzésére Putyin módszereit vetette be. Scheppele úgy fogalmaz: kitalálta, miként hozzon létre egy olyan rendszert, amelyben egyetlen ellenzéki párt sem győzhet. Itt többé már nem beszélhetünk alkotmányos demokráciáról, tekintélyelvű rendszer alakult ki, az ország már nem szabad. Viszont a Fideszben arra is rájöttek, miként látszódjon a rendszer a felületes megfigyelő számára demokráciának.A Freedom House nemrégiben azt állapította meg, hogy a kormány a médiatanácson keresztül a hivatalos vonal képviseletére bírta rá az újságokat és tévéket. A jelentés szerint a sajtószabadság, a demokratikus kormányzás és a választási rendszer tisztessége csak Oroszországban hanyatlott gyorsabban, mint Magyarországon, amióta a Fidesz vette kézbe az irányítást. Elemzők szerint azonban már kisebb repedések mutatkoznak Orbán politikai erődjén. Lásd a vereségeket a pótválasztásokon, a Jobbik fokozódó népszerűségét és a Simicskával kirobbant ellentéteket. Friss Róbert, az újságíró és elemző úgy gondolja: lehet, hogy az ellenzék nem tud a kormányfő fölé kerekedni, de a szövetségesei ellene fordulhatnak. A gazdasági elitnek és a kormánypártnak kell eldöntenie, meddig akarnak még követni egy vezetőt, aki szerelmes a hatalomba és ámokfutást mutat be.

(Washington Times)

Forrás: 168 óra.hu

Vissza...