Titkolják, miért száguldozott szirénázva Áder János

2015-06-30 17:56:27

Annyira gyorsan meg akarta menteni a Földet Áder János, hogy kénytelen volt szirénázva, motoros rendőrökkel felvezetve menni egy környezetvédelmi konferenciára. Mivel megfelelő indok nélkül még a államfőnek sem illik a forgalmat feltartva, megkülönböztető jelzéssel száguldozni, rákérdeztünk a miértre. A köztársasági elnök hivatala a rendőrségre mutogat, azok meg kínjukban azt találták válaszolni, hogy nekik ez volt kiadva mint szolgálati feladat.

„Szolgálati feladatot hajtott végre a Készenléti Rendőrség. További részletet  a korábbiakon túl a rendőrség nem kíván adni” – ezzel a semmitmondó mondattal kerülte ki az érdemi választ az ORFK, miután több körben próbáltuk megtudni: mégis miért kellett Áder János köztársasági elnöknek motoros rendőrös felvezetéssel, szirénázva száguldozni Budán pár héttel ezelőtt, szabályosan leállítva a forgalmat.

Hogy a megkülönböztető jelzést – és felvezetésnek két motoros rendőrt, illetve még egy pluszautót – használó, lesötétített autóban maga az államfő ült, azt onnan tudjuk, hogy ennyit még hajlandó volt elismerni a rendőrség. Június 11-én ugyanis a reggeli csúcsban autózók tömegéből több munkatársunkat is megakasztott a konvoj. Egyiküket, akinek elsőbbsége lett volna, egy irányító tárcsával stoppolták le, hogy Áder és kísérete nagy sebességgel végigszáguldhasson a Szépvölgyi úton.

Felírtuk a rendszámot és megkérdeztük a rendőrséget, kinek volt ennyire sietős, mire azt a választ kaptuk, hogy a megadott rendszámú autóval az általunk „megjelölt helyen és időpontban a Készenléti Rendőrség Magyarország Köztársasági Elnökét szállította”.Azt viszont sem a rendőrség, sem pedig Köztársasági Elnöki Hivatal nem hajlandó elárulni, hogy mi tette indokolttá a megkülönböztető jelzés használatát. Főleg, hogy az elnök aznapi programját megtudtuk az MTI-ből: aznap 9.30-tól Szentendrén, a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ 25 éves fennállása alkalmából rendezett nemzetközi konferencián vett részt.

Vagyis nem Angela Merkel várta hiába a Sándor Palotába, az Európai Unió sem szakított Magyarországgal, hadüzenet sem jött, szóval bármennyire is a zöldpolitika felé ácsingózik Áder, a konferencia meglehetősen rutin protokollmegjelenésnek tűnik. Arról nem is beszélve, hogy a III. kerületi Szépvölgyi útról motoros rendőrök és szirénázás nélkül is kényelmesen ki lehet érni ennyi idő alatt Szentendrére, ha valami extra dugó nem jön közbe – és ha időben elindul.

Ennek azért van jelentősége, mert még a politikusok sem engedhetik meg maguknak, hogy megfelelő indok nélkül használják a kivételes esetekre engedélyezett jelzéseket. Ennek rendjét a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendelet és a „Magyarország érdekei szempontjából különösen fontos személyek védelmének” rendőrségi feladatairól szóló ORFK-utasítás rendezi.

Forrás: HVG.hu

Vissza...