Már nyomokban sem lelhető fel a korrektség az újságírásban?

2015-06-28 07:53:22

Amikor jelentős nagyságú összegeket ad ki az önkormányzat évről-évre arra a célra, hogy közérdekű információk ingyenesen jussanak el a város lakosságához, elvárható lenne, hogy a tudósítást végzők ebből a pénzből pártatlan és a tényeket közlő módon végezzék a munkájukat. Az, hogy a pártatlanság régóta odavan, ezen már az igazat megvallva nem akadok fenn én sem.

Az viszont még mindig felkavar, ha látom, az ellenzék által okkal megfogalmazott észrevételeket, kritikákat elhallgatják, vagy ami dühítőbb, sokszor már át is formálják, azok tartalmát megváltoztatják. Tenni ez ellen szinte lehetetlen. Megfelelő anyagi források híján jószerével csak a „blogomon” tudom megismertetni, mi az igazság. Ami a legelkeserítőbb, mivel tömegekhez a hamis tartalom jut el, a legtöbbek számára az újságíró által átformált hírből lesz a valóság.

Az évi 25 millió forint közpénzzel támogatott ingyenes veszprémi hetilapban a csütörtöki közgyűlésen általam feltett kérdések kapcsán ezt írják. Katanics Sándor első kérdésében arról érdeklődött, mi a véleménye a polgármesternek arról, hogy dohánybolt létesült a Kossuth utcán. Aki ott volt a közgyűlésen és hallotta a kérdésfelvetésem és az okfejtést, világossá vált a számára, nem az a problémám, hogy nyílt a Kossuth utcán egy „újabb” nemzeti dohánybolt és egyáltalán nem azt vártam a polgármestertől, hogy erre azt válaszolja, hogy neki személy szerint ez mennyire nyerte el, vagy sem a tetszését.  (S bár a válasz ilyesmit is tartalmazott, az sem bír jelentőséggel, hogy ő éppen dohányzik-e vagy sem.) Egy igen furcsa "folyamatra" akartam ráirányítani a figyelmet. Annak ellenére, hogy két éve, amikor a dohánykoncessziókat – mint ahogyan az kiderült a helyi Fidesz frakcióvezetője bírálta és osztotta el (aki, azóta és fiatal kora ellenére, 100 milliós fővárosi ingatlan megvásárlására képes tehetős emberé vált)- még a jegyző és főépítész csak 32 veszprémi dohányboltról tudott. Aztán a sajtóban már 33 „szerencsés” nyertes neve-jelent meg, ahol persze minden módon próbálták elfedni, ezek közül hány tartozik egyértelműen a Fideszhez hű erőkhöz. A Nemzeti Dohányboltok honlapján az elmúlt napokban viszont 34 veszprémi trafikról voltak fenn információk. S annak ellenére, hogy a fiatalkorúak dohányzását megakadályozni hivatott rendelet ezt elvileg tiltja, a Balaton Pláza bejáratánál is sikerült létesíteni valakinek egyet, miközben a Tesconál egy másikat sikeresen felszámoltak régebben, éppen a rendeletre hivatkozva. (Bizonyára a véletlen műve, hogy a tulajdonosának jók a kapcsolatai a veszprémi Fidesz egykori potentátjaihoz.)

A közgyűlésen egyértelművé tettem, nem az a bajom, hogy az 1700 millió forintból kínai gránittal fedett és felújított –"rémszürke"- Kossuth utca egyik frekventált és forgalmas területén „új” dohánybolt nyílt. Sokkal inkább arra próbáltam ráirányítani a figyelmet, enyhén szólva is furcsa, hogy miként került áthelyezésre a Lordok túloldaláról ide a valamikor még forgalmas, de már felszámolt Jutasi úti földfelszíni gyalogos átkelőhely közvetlen közeléből a dohánybolt.

Nemrég- februárban- még arról kérdeztem a polgármestert, hogyan lehetséges, hogy az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő cég, a Közüzemi Zrt. úgy 6-7 millió forintból táskákat árusító vállalkozónak pavilont épít a régi bolt helyétől pár tíz méterre arrébb, a Pap gödör szélénél. Akkor arról volt szó, ennek az az oka, hogy a belvárosi rehabilitáció részeként, uniós pénzekből nem sikerült megoldani, hogy a gyalogos közlekedést erősen akadályozó bolt ott maradjon és így „oldották” fel a vállalkozót ért kellemetlenséget. A bolt bérlője meg fizeti a havi bérleti díjat a VKSZ Zrt-nek. Azt sem bírtam megállni persze szó nélkül, hogy még önkormányzati rendeletet is módosított a Fideszes többség azért, hogy a cég a megépített pavilon miatt ne fizessen fontos, közérdekű célt emlegetve területfoglalásért az önkormányzatnak, azaz a veszprémieknek. (Eddig nem is sejtettem, hogy a táskaárusítás is lehet fontos közérdek. S itt fontos megjegyeznem, semmi bajom a táskással, és a vállalkozásával. Szerintem ez a történet a legkevésbé sem róla szól.))

Mindezek után a testületből csak nekem tűnt fel és engem zavar, hogy most a „majdnem” lebontott és a gyalogos forgalmat immár „mégsem” akadályozó, igazán esztétikátlan látványt nyújtó, és jelentős nagyságrendű közpénzekből megújított területen a volt táskás bolt nemzeti dohánybolttá változhatott.

A polgármester, akárcsak akkor, most sem akarta érteni, mi a gondom. Ezúttal is elintézte a választ annyival, piaci folyamatok zajlanak. S ha nem dohánybolt, hanem táskabolt vagy pékség nyílna ott, akkor is sok sikert kívánna a vállalkozónak.

Aki érteni véli a történetet és most arra gondol, hogy ez a mai világ sem arról szól, hogy azonos esélyekkel indul mindenki a megélhetésért vívott napi küzdelemben, az akárcsak én, „rémeket” lát. Szerintem ennek a történetnek már erős szaga, sőt mondjuk ki: bűze van. Sokan viszont nem éreznek, érezhetnek ebből egyelőre semmit, hisz a sajtó egyfajta „légöblítés-felelősként”, sok pénzért működik közre a rothadásszag eltüntetésében.

 

Vissza...