Határtalan lelkesedés gyermekkórház ügyben

2015-05-31 09:56:50

Nem akarok ünneprontó lenni. Ugyanakkor képviselőként kötelességem felhívni pár apró, de annál fontosabb tényre a figyelmet. Kezdjük az elején. Csütörtökön a közgyűlésen együttműködési megállapodásról döntött a testület. Együtt akarunk működni abban a Heim Pál Alapítvánnyal, hogy a Hóvirág utcában található és két évtizeddel ezelőtt bezárt Heim Pál Megyei Gyermekkórház Mesekórházként újra működjön.

Jelzem a testületnek mind a 18 tagja, én is igennel szavaztunk. Ezzel is azt érzékeltetve, fontos, a város szempontjából kiemelt jelentőségű ügyről van szó. Az alapítvány képviselőjeként Heim Pál dédunokája is jelen volt a testületi ülésen. Utána a helyi média képviselői szabályosan megrohamozták további információkért. S az elmúlt két napban mindenki hírül is adta, 6 milliárd forintból korszerű gyermekkórház fog épülni, pontosabban a valamikori régi épület, új, korszerű intézményként fog a jövőben a rendelkezésünkre állni.

Lassítsunk azért egy picit. Hangsúlyozom még egyszer, nem akarom senki kedvét szegni. Ugyanakkor messze van még ennek a történetnek a vége. Aki nem tudja, annak elárulom- a közgyűlésen is elmondtam- ennek a valamikor csodás intézménynek pár évvel ezelőtt már sikerült csodás jövőt vizionálni és nem lett belőle sajnos semmi. Igen, akkor még a Megyei Önkormányzat volt az épület gazdája és a Veszprémi Egyetemnek ajánlotta fel az épületet, tudományos, innovációs tevékenység végzésére. ( Írtam is róla.) S az egyetem nyert is uniós forrásokat, nem is keveset az álom megvalósítására. Aztán a hírek elmaradoztak és valójában nem tudjuk ma sem, pontosan mi a történet vége. Elköltötték a pénzt másra? Miért nem lett semmi a projektből?

Csak azt tudjuk, a ma romos épület és a körülötte lévő, egykor csodás, de jelenleg lehangoló állapotát mutató park visszakerült az állam tulajdonába. Egy hónapja a veszprémi testület döntött és önkormányzati tulajdonba kérte az államtól az ingatlant. A folyamat elindult, de éppen csütörtökön a testület tagjaként is jelen lévő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-s területi képviselő, önkormányzati képviselő (lehet kitalálni ki az és még mennyi fontos beosztásban tevékenykedik egyszerre) jelezte is, hogy a folyamat elakadt, nagy érdekérvényesítő képességű politikusok beavatkozására lesz szükség, hogy legyen továbblépés.

Nos, ha majd továbbléphetünk, jön a többi gond. Honnan jön össze a 6 milliárd? Erről nem igazán tudott senki semmi érdemit mondani a testületi ülésen. Amit én jeleztem, és ami egy másik tárgyalandó napirendi pont része volt, hogy uniós forrásból 211 millió forinttal próbál még az ingatlan rendelkezésére bocsátásán túl segíteni Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Vélhetően az unió pénzéből tud megvalósulni tehát egy megújuló gyermekkórház. 6 milliárdot nem lesz könnyű összeszedni még kiváló politikai kapcsolatokkal sem. (Nem fociról van szó, ezért is mondom.) Ha megnézegetik az alapítvány honlapját, abból sem sok minden derül erről ki.

A közgyűlésen felvetettem azt is, ami szerintem a kérdés megítélését illetően rendkívül fontos, persze a helyi médiát ez a kérdés sem érdekelte a legkevésbé sem. Pedig ez nem ünneprontás, hanem alapprobléma. Vajon –ha megépül az új intézmény- a gyermekkórház az egészségügyi alapszolgáltatás része is lesz egyúttal? Vagy magánkórházként működik majd és a kiválóan felszerelt kórház szolgáltatásait csak az tudja igénybe venni, aki meg is képes fizeti azt? Akinek lesz annyi pénz még a zsebében, hogy nem arra számít, hogy az egészségügyi pénztár rendezi a számlát helyette a befizetett egészségügyi hozzájárulásai alapján. Az alapítványt képviselői Heim dédunoka korrekt választ adott, amit ezúton is köszönök. Beszélt erről Zombor Gábor államtitkárral, aki jelezte, a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy olyan beteg is részesüljön a kórházi ellátásban, aki nem tudja azt megfizetni. Az egészségügyi pénztár ugyanis jelenleg ilyen szolgáltatásokért nem fizet. Na, de tervezik a jogszabályt megváltoztatni. S ebben az irányban érdemes lobbizni. Ez a halvány remény inspirált engem is arra, hogy igennel szavazzak. Ugyanis veszprémi és más uniós polgárok adóforintjait arra költeni, hogy utána egy szolgáltatás csak a fizetős vendégek számára legyen elérhető, nem lehet elég ok egy képviselőnek arra, hogy az egyébként nemes ügy feltétlen és lelkes támogatójává váljon.

 

Vissza...