Elbocsátás indoklás nélkül (Valami bűzlik a városházán?)

2015-05-28 17:37:39

Egy hónappal ezelőtt kezdtem el foglalkozni az Intézményi Szolgáltató Szervezet körüli furcsaságokkal a közgyűlésen. Akkori kérdéseimre az volt a válasz, hogy majd az intézményvezető írásban válaszol. Akkor is feszegettem már, miért bocsátották el a gazdasági vezetőt. Az áprilisi közgyűlésen a város első embere annyit hozzáfűzött mondandójához, hogy az intézményvezetőben változatlanul maximális a bizalma, és ha ő ezt kéri, akkor felmenti a gazdasági igazgatót.

Az intézményvezető persze nem írta meg válaszlevelében az elbocsátás okát. Azt írta szó szerint, hogy: „az önkormányzathoz tartozó költségvetési intézmények gazdasági vezetőjét az intézményvezető javaslata alapján a polgármester bízza meg és menti fel hatályos jogszabályok alapján. Ebben az esetben is ez az eljárás érvényesült.” Tetszenek érteni ugye? Finoman szólva is hülyének lettem nézve.

Sebaj, gondoltam megkérdezem ma újra. Erről ennyit ír tudósításában a Vehír. „Milyen indokok alapján mentette fel az Intézményi Szolgáltató Szervezet gazdasági vezetőjét a polgármester? - kérdezte Katanics Sándor, a Demokraták Veszprémért képviselője. Porga Gyula elmondta, hogy az igazgató korábban indokolta a döntést, ahhoz nem kíván semmit hozzátenni. Az ügyből munkaügyi per lesz, az nem a nyilvánosságra tartozik. Ezzel együtt egy belső vizsgálatot is indítottak a szervezetnél, annak eredményét nyilvánosságra fogják hozni.”

Tetszenek érteni? A polgármester is hülyének néz. Közölte, hogy már kaptam választ, s a döntését nem indokolta változatlanul. A felmentés oka közérdekű információ, nem lehetne elvileg megtagadni az ezzel kapcsolatos információ megadását sem tőlem, sem mástól. A múlt hónapban még azt is titkolták, hogy munkaügyi per van kilátásban. S azt is, hogy belső vizsgálatot rendelt el a polgármester. S ha már itt tartunk, van kétségem annak eredményességéről. Ha az intézményvezető végzi, akkor az annyit ér, mint Vida Ildikó belső vizsgálata nemrég a NAV-on belül. Szóvá tettem, hogy miért nem tájékoztatta erről a legutóbb a testületet a polgármester. Akkor a belső ellenőrzési jelentés részeként feltárt szabálytalanságok miatt kérdeztem és rávilágítottam az igen jelentős mértékű munkavállalói mozgásra az intézményen belül. Most már a Jobbik képviselője is kérdezett az üggyel kapcsolatosan. Neki is azt a választ adta a polgármester, hogy majd később írásban válaszol a feltett kérdéseire.

Ebből a viselkedésből elég egyértelműnek tűnik, hogy van takargatni való. (S valami bűzlik a város gépezetében.) Értem én, hogy nem szeretnék, ha kiderülne, hogy a két éve létrehozott intézmény, amelyik a város közoktatási intézményeinek napi szintű működését lenne hivatott segíteni, igencsak zűrös, áttekinthetetlen módon működik. (A baj észlelése esetén, aki elfedi azt, az ugyanúgy hibás, mint aki okozta.) Nem fogom annyiban hagyni és újra és újra rá fogok kérdezni az ISZSZ-en belül történtekre. Mindaddig, amíg el nem mondják, mi történik valójában az adófizetők pénzéből gazdálkodó intézmény körül.

Íme, a ma elhangzó kérdésem teljes egészében: Azt szeretném megtudni polgármester úrtól, hogy az Intézményi Szolgáltató Szervezet gazdasági vezetőjét milyen indokok alapján mentette fel 2015 márciusában a munkavégzés alól? Szeretném azt is megtudni, találkozott-e személyesen a felmentett gazdasági vezetővel és kapott-e olyan jelzéseket a felmentett gazdasági vezetőtől, amiben az ISZSZ működésével, gazdálkodásával kapcsolatos problémákra hívta fel polgármester úr figyelmét? Amennyiben ez így történt, rendelt-e el polgármester úr bármiféle vizsgálatot a jelzett problémák valóságtartalmának megismerése, feltárása érdekében?

Kérdéseim felvetésén túl tisztelttel arra kérem polgármester urat, szíveskedjen az intézményvezető közreműködésével az alábbi információkat számomra megadni. Ebben a költségvetési évben az ISZSZ mely cégekkel, pontosan mennyi és milyen összegre kötött szerződés felmondását kezdeményezte? A tételes felsoroláson túl szeretném azt is megtudni, az új szerződések kikkel, milyen időtartamra és mekkora összeghatárral kerültek megkötésre?

Katanics Sándor (képviselő)

Azon ne csodálkozzon senki, hogy az adófizetők pénzéből rövid pórázon tartott helyi média ezt az ügyet sem tartja annyira érdekesnek, hogy beszámoljon róla.

Vissza...