JogĂĄllam?

2015-05-26 19:34:42

Új hĂ­r: a Fidesz arra kĂ©szĂŒl, hogy felfĂŒggessze a DK költsĂ©gvetĂ©si tĂĄmogatĂĄsĂĄt, mivel a pĂĄrtot elnöke, GyurcsĂĄny Ferenc sajĂĄt magĂĄnvagyonĂĄbĂłl tĂĄmogatta, miközben a tulajdonĂĄban ĂĄllĂł cĂ©g kapott egy jelentƑs összegƱ megbĂ­zĂĄst az EurĂłpai UniĂłtĂłl. Ez a megbĂ­zĂĄs a Fidesz szerint burkolt pĂĄrttĂĄmogatĂĄs, Ă©s akkor a DK-nak nem adnak pĂ©nzt a magyar költsĂ©gvetĂ©sbƑl.

Az EgyesĂŒlt Államokban lĂ©tezik olyan szabĂĄly, hogy kongresszusi kĂ©pviselƑnek, szenĂĄtornak nem lehet cĂ©gtulajdona. MagyarorszĂĄgon ilyen szabĂĄly nincs. Azzal szemben,hogy GyurcsĂĄny tulajdonosa egy cĂ©gnek, amely kapott egy jövedelmezƑmegbĂ­zĂĄst az EurĂłpai UniĂł apparĂĄtusĂĄtĂłl, jogi alapon nem emelhetƑ kifogĂĄs. Hogy ebbƑl milyen ĂĄrbevĂ©tele illetve nyeresĂ©ge lesz GyurcsĂĄny cĂ©gĂ©nek, azt nem tudhatjuk, Ă©s azt sem, hogy GyurcsĂĄny mennyi jövedelmet vesz ki a cĂ©gbƑl ebbƑl a jövedelembƑl. Majd kiderĂŒl a cĂ©g elszĂĄmolĂĄsĂĄbĂłl, GyurcsĂĄny mint kĂ©pviselƑ Ă©s mint pĂĄrtelnök nyilvĂĄnos jövedelem- Ă©s vagyonnyilatkozatĂĄbĂłl. „Burkoltnak” itt semmi sem tekinthetƑ.MagyarorszĂĄgon a pĂĄrtok a rendszervĂĄltĂĄs kezdete Ăłta vegyes finanszĂ­rozĂĄsban mƱködnek.Kapnak pĂ©nzt az ĂĄllami költsĂ©gvetĂ©sbƑl, kapnak tagdĂ­jat tagjaiktĂłl, Ă©s kapnak adomĂĄnyokat magĂĄnszemĂ©lyektƑl. Ezeket az adomĂĄnyokat bizonyos összeghatĂĄr fölött a pĂĄrtokbeszĂĄmolĂłjukban nyilvĂĄnossĂĄgra hozzĂĄk: ebbƑl kiderĂŒl, hogy leginkĂĄbb tehetƑsebb vezetƑ politikusaiktĂłl kapnak ilyen,leginkĂĄbb egymilliĂł forint körĂŒli adomĂĄnyokat. Így volt ez az SZDSZ-ben is, a Fideszben is, az MSZP-ben is. MiĂ©rt ne lenne Ă­gy a DK-ban is, Ă©s miĂ©rt ne szĂĄrmazna a legnagyobb összegƱ adomĂĄny GyurcsĂĄny FerenctƑl? Nincs ebben semmi, ami eltĂ©rne a többi pĂĄrtgyakorlatĂĄtĂłl. A pĂĄrtok ĂĄllami költsĂ©gvetĂ©si tĂĄmogatĂĄsĂĄnak ehhez semmi köze.

A többpĂĄrti parlamenti demokrĂĄcia egyik alapköve, hogy a kormĂĄnyhatalom birtokosainak gondosan ĂŒgyelniĂŒk kell arra, hogy többsĂ©gĂŒket ne hasznĂĄljĂĄk az ellenzĂ©ki pĂĄrtok mƱködĂ©si lehetƑsĂ©geinek korlĂĄtozĂĄsĂĄra. A Fidesz mĂĄr az elsƑ OrbĂĄn-kormĂĄny idejĂ©n sĂșlyosan megsĂ©rtette ezt az elvet, amikor önhatalmĂșlag mĂłdosĂ­totta a pĂĄrtokingatlanokkal valĂł ellĂĄtĂĄsĂĄnak szabĂĄlyozĂĄsĂĄt, megfosztva az MSZP-t sok ingatlanjĂĄtĂłl. EzĂșttal ennĂ©l is sĂșlyosabb jogsĂ©rtĂ©sre kĂ©szĂŒl.

Bauer TamĂĄs

ForrĂĄs: Facebook

Vissza...