Boltzár: a kormány magasról tesz a balatoniakra és a velencei-taviakra

2015-05-06 18:51:52

Hiába kérték a Balatonnál és a Velencei-tónál levő önkormányzatok és családi vállalkozók, hogy a nyári szezonban kapjanak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól, a kormány hajthatatlan. Orbánék szerint a vállalkozók csinálják végig az idei teljes turistaszezont, akkor tudják csak lemérni, hogy bele kell-e nyúlni a rendszerbe.

Hiába kérték Balaton-környéki – egyébként főként fideszes vezetésű – önkormányzatok, hogy a vasárnapi boltzár alól az idei nyári szezonban felmentést kapjanak, a kormány nem adja meg nekik – ez a lényege a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunknak küldött válaszának. Még április elején a Balatoni Szövetség levélben fordult Varga Mihály miniszterhez, hogy a náluk kopogtató családi vállalkozások tartanak attól, nem tudják megoldani a nyári turistaszezonban a vendégek kiszolgálását, nem tudják nyitva tartani az üzleteiket, ez pedig feszültséget fog szülni. A vasárnapi boltzárat ugyan a családi vállalkozók megkerülhetik, az ő boltjaik nyitva lehetnek a hét utolsó napján is, ám csak akkor, ha a 200 négyzetméternél kisebb eladóterű boltban a tulajdonos vagy családtagja dolgozik vasárnap. Ezt azonban sok családi vállalkozás nem tudja megoldani – nincs annyi családtag, vagy nem mind bevethető, vagy túlzottan nagy megterhelést jelentene egyfolytában nyitva lenni. Ezért kértek felmentést a kormányzattól a májustól szeptember végéig tartó főszezonra.A hvg.hu két héttel ezelőtt megkereste az NGM-et, de a tárca csak most reagált. Levelükben azt írják: „a kormány egyelőre nem kívánja tovább bővíteni a kivételek körét, és e kérdéskörben nem kíván különbséget tenni a magyarországi települések között”. Vagyis sem a Balatonnál, sem a Velencei-tónál nem kapnak felmentést a boltzár alól.

A kormány úgy áll hozzá, hogy menjen le idén a teljes nyári szezon a boltzárral. Ezt írta a tárca: „a kormány mindemellett folyamatosan figyelemmel kíséri a kereskedelmi folyamatok alakulását. Tekintettel arra, hogy a törvény elfogadása óta ez lesz az első nyári időszak, amely alapján gyakorlati tapasztalatok szerezhetők, ezek figyelembe vételével – amennyiben szükséges – megfontolja az esetleges teendőket.”

Forrás: HVG.hu

Vissza...