Akkor kicsit érthetőbben a veszprémi kamukamerákról

2015-05-03 09:29:32

Miután elolvastam a ma reggel a postaládánkba kerülő, évi 25 millió forint közpénzzel támogatott ingyenes hetilapban a közgyűlési tudósítást, egyértelművé vált, világosabbá kell tenni, mi is zajlik itt valójában. Legalább itt, a közösségi oldalon és a blogbejegyzésemben írni kell róla, mert egyébként agyonhallgatják, ami „kellemetlen”.

A közgyűlési tudósítás szerint is igencsak fontos lehetett a városi kapitány beszámolója, ha a tudósítás címe is az: „A rendőrkapitány beszámolóját hallgatták”. Sőt! A megkérdeztük rovat 4 megszólalója is Veszprém közbiztonságával foglalkozik. Nem a megszólítottak hibája, de szinte szánalmas ez a rovat. Itt mindig azt olvashatjuk vissza, hogy a „közember” mennyire hihetetlenül és nagyon elégedett mindennel, ami Veszprémben zajlik. Naná, hogy a közbiztonsággal is rohadtul elégedett! Mindjárt az első hozzászóló megerősít minket abban, hogy látványosan nőtt a rendőri jelenlét a városban. A második is nagy biztonságban érzi magát. Némi bizonytalanság a harmadik megszólalónál akad, félti a mamáját, mert szélhámosok a mamát már megkörnyékezték. A negyediket érte már „vagyon elleni bűncselekmény”, ennek ellenére biztonságos szerinte is a város és a Haszkovón jó, hogy van KMB iroda, ott van ugyanis erre a legnagyobb szükség.

Rendben van, örülünk ennek, mi magunk is (írom mindezt sokak nevében) és látjuk, hogy van rendőri jelenlét és nem kell rettegni senkinek a bűnözők garmadájától.

Ugyanakkor ne csináljunk már úgy, mintha itt Veszprémben minden olyan szuper, olyan problémamentes lenne! Én elhiszem, hogy itt most az a „parancs”, hogy a kellemetlen dolgokról az adófizetők pénzén tilos beszélni. Az adófizetők pénzéből ugyanis csak ócska és hazug Fidesz-propagandát lehet folytatni.

Egyetlen egy média nem volt képes arról hírt adni korrekt módon, ami ott a közgyűlésen a témával kapcsolatban felmerült. Ez szerintem igazi szégyen! Ma Magyarországon félnek korrektnek lenni az újságírók és félnek korrekt beszámolókat készíteni. Az elvárásoknak megfelelően valójában hírt hamisítanak. Eltitkolják, elhallgatják, ami történik. Egy másik részük, aki persze valójában zsírfideszes, zsigeri jobboldali, az meg még büszke is rá, hogy segít elferdíteni a valóságot.

A kapitány a kérdésemre válaszolva simán ismerte be, hogy semmit sem ér az a 44 kamera, amit a városban drága közpénzen éppen a bűnmegelőzés és a bűnüldözés sikeressége érdekében építettek ki. Kampányolni jók ezek a kamukamerák, másra nem. A kapitány mondta, talán a közgyűlési jegyzőkönyvből nem törlik majd ki, hogy Kaposváron profi kamerák vannak ehhez képest. S ha nem lettek volna, akkor bajos lett volna azt a kegyetlen gyilkosságot elkövető gazembert elkapni, aki a dohánytrafikban megölte 22 ezer forintért azt a szegény fiatal eladót.

Összetehetjük a két kezünket, hogy itt ilyen eset nem történt. No, de bármikor történhetett volna. S az sem kizárható, hogy ezután nem történik meg. Pár hónapja, egészen pontosan 2014.október 4-én is sok járőr volt Veszprémben, mégis fényes nappal, szombat délelőtt, a belvárosban fegyverrel rabolták ki az egyik utazási irodát. A közelében volt kamera, ami semmit sem ért. Sajnos az üzlet „biztonsága” is csapnivaló. Pedig naponta jelentős összegben váltanak ott valutát és még egy biztonsági őrre sem futja a cégnek sem. S ha egy vadbarom megölte volna az alkalmazottakat csupán azért, nehogy lebukjon? Most is keresik még a fegyveres rablás elkövetőjét. Éppen a napokban tűzik ki a félmillió forint jutalmat - ez is elhangzott a közgyűlésen, mégsem lehet olvasni róla sehol-, hátha valaki ennyiért már segít nyomra vezetni a rendőrséget. Ha nem, akkor majd csak belefér a szerencsére Veszprémben folyamatosan csökkenő „felderítetlenségi” mutatókba.

Nem a miénk a szégyen, akik még kimondjuk az igazságot, hanem azoké, akik folyamatosan elhazudják azt. Én szóltam.

 

Vissza...