Mi történt az újságírókkal? Nem számít hírnek, hogy Veszprémben sok pénzből jelenleg csak kamukamerákra futja?

2015-05-01 15:57:14

Tisztában vagyok azzal, hogy a jó újságírók legtöbbje vidéken már munkanélküli, vagy egészen más módon próbálják megteremteni a megélhetésüket és nem írással. Akik a jók közül még maradtak, szép csendben meghúzzák magukat, próbálják túlélni. Nem felejtették el a szakmát, tűrik befelé morogva a hivatásuk és saját személyük megalázását. Akik ennek a velejéig romlott hatalomnak a hívei, azok pedig lelkesen segítenek meghamisítani mindent, s a vélt vagy valós elvárásoknak igyekeznek maximálisan megfelelni.

A most szakmát tanulók pedig nem is értik, volt valaha másmilyen is az újságírás. Volt sajtószabadság és nem fordulhatott elő, hogyha valamit jól leírtak, mert azt látták, tapasztalták, azt újra írják, átírják a felelős szerkesztők, vagy megbízottjaik. Nem csodálom, hogy lassan nem lehet eladni semmiféle trükkel a megyei napilapot. Olvasom, mit írnak az online felületen a csütörtöki közgyűlésen történtekről és nem hiszek a szememnek. Mi a francért küldenek a helyszínre tudósítót, ha jószerével csak azt engedik leírni, vagy azt írják le a tudósításban rögzítettek helyett, amit a közgyűlési meghívó napirendi pontjainak elolvasásából is bárki megtudhat, ha meg akarja egyáltalán ismerni azt. Ezért a kutya sem áll sorba újságos pavilonoknál. Előfizetni, meg véletlenül sem fog. Hacsak nem akar megszerezni valami hasznavehetetlen szarságot, amit az előfizetés megtételekor csaliként bevetnek.

Főcímben írják, „hosszas vita után fogadták el a gazdasági programot”. Aki ezek után azt gondolná, a cikk elolvasása után többet is megtudhat, az nagyon téved. Ott közlik újra, hogy hosszas vita után fogadták el az önkormányzat a 2015-2020 közötti időszak gazdasági fejlesztéseinek stratégiai kereteit lefektető gazdasági programját. Arról, hogy mégis mi a fenéről vitatkoztak hosszasan, egy kukk sincs. Minek. (Aki kíváncsi rá, menjen közgyűlésre?)

Aztán arról is alig pár sor, hogy „a közgyűlés egyhangúlag fogadta el” a városi rendőrkapitány 2014-es közbiztonsági helyzetéről készített beszámolóját. Utána egy-két semmitmondó statisztikai adat, hogy végképp elmenjen a kedve a cikk elolvasásától az olvasójának .

Arról, milyen kérdések, felvetések hangzottak el, egy szó sincs. Pedig ha az újságot el is szeretnék adni, lehetett volna írni arról, a veszprémi nemzeti dohányboltok elleni támadások is témája volt a kapitány beszámolójának.

Miután a kaposvári dohánybolt mindenkit okkal felháborító tragikus kimenetelű kirablása és a boltban dolgozó fiatal lány brutális meggyilkolása miatt országos figyelem övezi ezt a kérdést, itt hiába került mindez szóba. Úgy tűnik még üzleti okokból sem szabad róla egy szót sem leírni a megyei napilapban. (S amint látom más helyi médiában sincs ez persze másként.) Egyrészt azért, mert egy magamfajta ellenzéki képviselő feszegette a témát, másrészt arról is írni kellene, itt is bármikor érheti támadás a trafikokat és a bennük minimálbérért életüket kockáztatókat. Igen, azokat, akik valójában Veszprémben is okkal félnek és nem értik, miért tagadja Rogán, amit a Fidesz írt bele a törvényébe. Szóba hoztam a testületi ülésen, hogy beszéltem trafik működtetőjével, aki értetlenkedve fogadta, hogy Rogán miért hárítja el a Fidesz felelősségét azért, mert fóliával kell eltakarni a boltokat. Szívesen leszednék, legalább a bejárati ajtóikról a belátást akadályozó alkalmatosságokat, de a büntetéstől félve nem merik megtenni azt. A kapitány úr okkal mondta, ebben ő nem illetékes. No, de magam sem azért hoztam mindezt szóba, mert tőle vártam volna ezzel az üggyel kapcsolatosan a megoldást. Azzal indítottam a hozzászólásomat, hogy 2014. október 4-én, egy szombati délelőttön a belvárosban fényes nappal, fegyverrel rabolták ki az egyik utazási irodát. S ha már azt olvastam a jelentésben, hogy jobbak a felderítési mutatók, mint 2013-ban, érdekelt, elfogták-e azóta a tettest. S ha már valójában tudtam is, hogy sajnos ennek a bűncselekménynek nem sikerült elfogni eddig az elkövetőjét, arra voltam inkább kíváncsi és szóba is hoztam, volt a közelben kamera és az miért nem segített ezúttal? A kapitány úr korrekt választ adott. Elmondta, ha olyan kamerák lennének Veszprémben is, mint Kaposváron, az elkövetőnek nem lenne esélye elbújni a felelősségre vonás elől. Kaposváron azért fogták el gyorsan a gyilkost, mert nagyon jó minőségű kamerákat szereltek fel. Nálunk van ugyan 44 kamera, de azok minősége csapnivaló. Attól nem kell tartania a rosszban sántikálóknak, hogy ezeken bárki is beazonosítható. Értik már miért nem írt erről semmit a megyei napilap? Pedig eladhatóbb lenne az újságjuk, ha megírták volna, kiderült a veszprémi testületi ülésen, hogy itt a drága pénzen kialakított kamerarendszer valójában arra egyáltalán nem alkalmas, amiért kiépítették. Végül is arra voltak csak jók a kamukamerák, hogy kampányban elhiggyék a választók, értük, a védelmük érdekében történik azok felszerelése. Arról is írhattak volna, hogy a Fidesz képviselői, a közbiztonsági tanács, vagy mifene tagjai elmondták, nyugalom, most dolgoznak azon, hogy újabb pénzek elköltése árán, legyenek az eddigieknél jobb kamerák is, amik megfigyelik a közterületeket és megörökítik az ottani történéseket. Persze ha erről írtak volna, írni kellett volna arról is, ami ezt a választ kiváltotta.

 

Vissza...