Egy kissé árnyaltabban

2015-04-30 13:30:58

Ma közgyűlés volt. Számos olyan napirend került a testület elé, ahol az ellenzéknek volt érdemi mondanivalója. Most- remélem nem baj-nem is a legfontosabbat emelem ki. Azokról majd írok még a következő napokban. Az egyik napirendhez, amelynek a címe: „Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2014. évi összefoglaló ellenőrzési jelentése” csak én szóltam hozzá.

A közgyűlésen jelen lévő egyik internetes portál (jobboldali), a Vehir, ennyit írt a hozzászólásomról. „Katanics Sándor az Intézményi Szolgáltató Szervezettel kapcsolatos ellenőrzéssel kapcsolatban fejtette ki kétségeit. Tájékoztatást kért a munkatársak fluktuációjáról. Úgy gondolja, hogy változatlanul nagy a bizonytalanság az intézmények ellátásával kapcsolatban. Porga Gyula részletes írásbeli tájékoztatást ígért a képviselőknek a kért témakörben.”

Mi történt kicsit pontosabban?

Bennem az kérdéseket vet fel, ha egy alig két évvel ezelőtt alapított intézményről a belső ellenőrzés hiányosságokat is megállapít. Jó két évvel ezelőtt még nem csak a működtetői, hanem a fenntartói is voltunk azoknak az intézményeknek (közép- és általános iskoláknak) amelyek napi működését most egy kimondottan erre a célra létrehozott Intézményi Szolgáltató Szervezettől (röviden ISZSZ-től) várjuk. (A fenntartás most átkerült az államhoz, azaz a KLIK-hez.)

Kiemeltem, hogy az előterjesztés az ISZSZ átfogó rendszerellenőrzése során megállapította, hogy „Az álláshelyek megszűnése miatt a vizsgált időszakban a munkaerőmozgás jelentős volt (71,8 fő), és ez az intézmény vezetőségét folyamatos kihívások elé állította.” „A vagyonvédelem területén (leltározás, selejtezés) a kontrolltevékenységek, belső kontrollok hiányosan működtek, az ellenőrzési nyomvonalak nem, vagy csak részben voltak szabályozva.”

Megjegyeztem: ha már az intézménynek még egy honlapja sincsen, akkor szíveskedjenek beavatni minket abba, hogy az ISZSZ szűkebben vett vezetőségében milyen személyi változások, fluktuációk zajlottak le. Igaz-e az, hogy a polgármester az elmúlt hetekben a gazdasági vezetőt elbocsátotta? Igaz-e, hogy ő már nem is a második, hanem a többedik gazdasági vezető volt az ISZSZ-nél? Mi volt az oka az elbocsátásnak? Mi történt, hogy az ISZSZ, alig pár nappal a város költségvetésének az elfogadása után az addigi, általa régebben megkötött összes szerződést felmondta?

A polgármester közölte, ő változatlanul bízik az intézmény vezetőjében. S ha az intézmény vezetője azt mondja, a gazdasági vezetőt fel kell menteni, ő felmenti. Itt is ez történt, hiszen a munkáltatói jogokat ő, mármint a polgármester gyakorolja a gazdasági vezető felett. Az egyéb kérdéseim megválaszolására meg felkéri az ülésteremben is ott tartózkodó ISZSZ vezetőjét. Azt kéri tőle, hogy írásban küldje meg számomra a válaszokat. (Nem tudom mi lehetett az oka, hogy nem ott és azonnal kaptam választ.) Mindenesetre kíváncsian várom, milyen válaszokat kapok.

Annyit még „levezetésként” hozzátettem, lehet, hogy a képviselők ezt nehezen értik, de az, hogy a jó egy tucatnyi iskola működtetője felbontotta a szerződéseket a tanév kellős közepén, az okoz fennakadásokat az iskolák mindennapjaiban. Jelenleg az a helyzet, amire régebben nem igazán volt példa. Ha elromlik egy alkatrész az iskola valamelyik gépében, ami a napi oktatási feladatok ellátásához kell, akkor azt szépen kikapcsolják, és nem használják. Jelenleg senki nem tudja, meddig tart ez az állapot. S érdekes módon a helyi média sem érdeklődik ilyesfajta anomáliák iránt.

Vissza...