Halálbüntetés: megvonhatják Magyarország uniós jogait

2015-04-29 19:10:04

Az Európai Unió képviselőit is kiakasztotta Orbán Viktor ötlete a halálbüntetés visszaállításáról, egy uniós tisztségviselő szerint ez Magyarország szavazati jogának megvonásával járna. Ha Magyarország visszaállítaná a halálbüntetést, akkor eljárás indulhatna ellene, amely szankciókhoz vezethet, amely például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésével járna együtt az Európai Tanácsban – mondta egy név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselő az AFP-nek, az EU legfőbb döntéshozó testületére, az állam- és kormányfők testületére utalva.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője azt hangsúlyozta, hogy "a halálbüntetés eltörlése az EU-csatlakozás egyik előfeltétele".

Dmitrisz Avramopulosz, az EB belügyi biztosa az Európai Parlamentben arról beszélt, hogy az EU-ban a halálbüntetés nem lehet válaszlépés, Nils Muiznieks, az Európai Tanács emberi jogi biztosa pedig azt közölte, hogy nagyon aggódik a magyarországi politikai diskurzus populizmus felé sodródása miatt, mert a halálbüntetés szembemegy az európai értékekkel és inkompatibilis az európai emberi jogi kartával is, amit Magyarország is elfogadott.

Az Európai Parlament arra szólította fel az illetékeseket, hogy reagáljanak Orbán Viktor kijelentéseire, Martin Schulz EP-elnök pedig közölte, telefonbeszélgetést kezdeményezett a magyar kormányfővel a témában.

Amikor az EP-ben a szocialista Jörg Leichtfried barbárságnak nevezte a halálbüntetést és kijelentette, hogy az szemben áll az európai joggal, Jean-Claude Juncker EB-elnök is tapssal díjazta a felszólalást. Leichtfried azt is kérte, hogy az EU vezetői tegyenek lépéseket Orbán javaslata ellen, amely elfogadhatatlan az EU-ban.

A liberálisok (ALDE) egyik képviselője az EP-ben azt kérte, hogy a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt zárja ki Orbán pártját. Guy Verhofstadt, az ALDE frakciójának elnöke is ezt követelte.

Manfred Weber, a néppárt képviselőcsoportjának elnöke viszont nem akarta kommentálni Orbán kezdeményezését, csupán annyit mondott, hogy a halálbüntetés szerencsére Európában már a múlthoz tartozott, ez nem tárgyalás kérdése.

Forrás: HVG.hu

Vissza...