Don't worry! Be happy!

2010-11-25 09:54:15

Egyelőre érdemes nyugton maradniuk a pénztártagoknak és várni az átlépéssel, annak ellenére, hogy szerdán a nemzetgazdasági miniszter nyíltan megfenyegette őket, mondván, ha nem lépnek át az állami nyugdíjrendszerbe kitaszítottak lesznek és lemondhatnak nyugdíjuk 70 százalékáról. Az Alkotmánybíróság ugyanis még elkaszálhatja a kormány tervét, annak ellenére, hogy Lázár János közelmúltbeli alkotmánymódosítása csak a költségvetési és az adóügyekben zárta ki a tetsület vétójogát.

Az Ab azonban elvileg megvétózhatja a pénztárak nyílt államosítását, amennyiben elfogadja a magánnyugdíjpénztárak legújabb beadványát, mely szerint a tervek súlyosan sértik a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó alkotmányos és uniós alapelveket. A pénztárak most arra számítanak, hogy a kormánypárt ezekben a kérdésekben már nem meri megvonni az Ab vétójogát, az ugyanis gyakorlatilag egyenlő lenne az Alkotmánybíróság megszüntetésével.

A Hírszerzőn megjelent írást ide klikkelve olvashatja tovább!

Az alkotmánybírók vagy akár a Költségvetési Tanács tagjai és szakértői után most épp hárommillió magánnyudíjpénztári tag érezheti a tarkóján a hatalom hideg és nyirkos leheletét - írta legújabb blogbejegyzésében Oszkó Péter.

Az fn.hu-n megjelent tudósítást :"Oszkó: nem én lennék az utolsó pénztári tag" címmel ide kattintva olvashatja.

Morális, gazdasági, jogi és politikai érvek keverednek, amelyek között nem is olyan egyszerű rendet vágni. Aki ítélkezni akar, annak ajánlom a már sokszor bevált egyszerű tesztet: gondolja el, mi lett volna a véleménye, ha ugyanezt, ugyanígy Gyurcsány Ferenc kormánya tervezte volna meglépni mondjuk 2009 elején, a gazdasági válság első évében. Lehet természetesen azt válaszolni, ahogy sokan teszik is, hogy most mások a célok, mások a lehetőségek és mások állnak a kormányrúdnál, az elvi megközelítések azonban nehezen tűrik ezeket az „apró” részleteket.

Török Gábor politológus blogján érdemes elolvasni a "Most múlik pontosan 2" címmel tegnap éjjel írt blogbejegyzést. Kattintson ide!

Na és mit mondott mindezekről annak idején Vágási Feri? Ide klikkeljen!

Vissza...