Amikor a Fidesz árnyékra vetődik

2015-04-19 19:12:45

A helyettes államtitkár szerint a brüsszeli bizottság "hálapénzt" fizet Gyurcsány Ferencnek azzal, hogy az ő cégét, az Altust bízta meg a magyarországi fejlesztéspolitika ellenőrzésével. A héten állítólag már meg is kerestek minisztériumokat az Altus munkatársai. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt kéri az Európai Bizottságtól, gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc ellenzéki politikus cégét, az Altust bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

Csepreghy Nándor vasárnap a Parlament előtt értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság egy politikailag függetlennek nem mondható politikus négyfős cégét bízta meg a feladattal, ahelyett, hogy arra például egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló céget kért volna fel. Folytatás: Klikk ide!

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, az Altus Zrt. vezérigazgatója erre reagálva közleményt adott ki, amelyben kifejtette: az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget - köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat - magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól.

A megbízás tárgya a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. A tanácsadás az EU összes tagországára kiterjed, a 2014-2020 közötti pénzügyi perspektíva 28 partnerségi megállapodására és közel 300 most induló fejlesztési programjára vonatkozik - tájékoztatott Dobrev Klára. Hozzátette, hogy a feladatot a 28 tagállamban csaknem 40 szakértővel végzik, szakértői csapatuk pedig többségében külföldi tanácsadókból áll, akikkel a hazai fejlesztéspolitikában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak együtt.

Jelezte, hogy az előző tervidőszakhoz, a 2007-2013 közötti források felhasználásához a megbízásnak nincs köze, tárgya pedig nem auditálás vagy pénzügyi ellenőrzés, hanem stratégiai, szakmai elemzés. A készülő tanulmány a kormány által felállított új intézményrendszer működését sem ellenőrzi semmilyen formában - közölte.

A vezérigazgató megjegyezte továbbá, hogy az Altus működése kizárólag külföldi, valamint nemzetközi projektekre korlátozódik.

Az Altus az EU támogatásaival kapcsolatban soha semmilyen hazai kormányzati megrendelést, megbízást nem vállalt, állami tenderen nem indult - fűzte hozzá Dobrev Klára, aki közölte azt is: a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.

Forrás: HVG.hu

Gyurcsány Ferenc a Facebookon így reagált minderre: A fideszes korrupcióra továbbra is csak Gyurcsányozni tudnak? Örömömre szolgál, hogy a Fidesz korrupcióval terhes Európai Uniós pályázatainak felelősségét az Orbán-kormány rám kívánja helyezni. Kénytelen vagyok felhívni a kormány figyelmét, hogy eltévedt az erdőben.Az elmúlt héten nyilvánosságra került a tény, miszerint 700 milliárd forint EU-s támogatást függesztettek fel a 2010 utáni súlyosan korrupiógyanús ügyek miatt. Ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a tulajdonomban álló cég, az Altus Zrt. egy 11 nemzetközi céget tömörítő konzorcium vezetőjeként nyílt, nemzetközi megbízást nyert arra, hogy az összes, azaz mind a 28 Európai Uniós tagországban elemezze és értékelje a 2014 utáni időszak tervezési programjait és dokumentumait. Kénytelen vagyok közölni, hogy a fideszes kollegáimnak minden bizonnyal diszkalkuliája, azaz számértési problémái vannak. Megjegyzem, vejek, politikai vazallusok, lekötelezett polgármesterek nem segítik, hogy képesek vagyunk nemzetközi versenyben az Orbán-kormány ellenszele közepette is dolgozni az Európai Uniónak.

Vissza...