A kormányt egyre jobban elnyeli a Quaestor-botrány, több szponzor is elhagyta Orbán fociakadémiáját

2015-04-16 19:08:08

Simicska Lajos és Demján Sándor érdekeltségei már nem adnak pénzt Orbán Viktor fociakadémiájának; a vég betetőzése az lesz, amikor majd Csányi Sándor is kiszáll a Felcsút szponzorálásából.

Sorozatgyilkosság: a másodfok első napja

A romák elleni sorozatgyilkosság másodfokú pere ma kezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán. Első fokon a négy vádlott közül hármat tényleges életfogytiglanra, egyet 13 évi fegyházbüntetésre ítélt a bíróság. Az elsőfokú eljárásról itt és itt olvashat részletesen.

Belegabalyodott a Quaestor-ügybe a kormány

Egyelőre sem a rendőrségen, sem a Legfőbb Ügyészségen nem találják azt a feljelentést, amit  2011-ben tett a Magyar Fejlesztési Bank a Quaestor ETO-parki beruházása miatt – hozta nyilvánosságra ma a Népszabadság és az index.hu. Az ügy pikantériája, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) följelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda most nyomozást rendelt el a beruházás kapcsán. A lapoknak nyilatkozó hivatalos személyek szűkszavú és semmitmondó válaszokat adtak. Mindez persze érthető, hiszen a most rapid módon előráncigált esettel a kormány azt kívánja igazolni, hogy a Quaestor-ügyben az eredendő bűnt a Gyurcsány-kormány idején követték el egy meggondolatlan hitelkihelyezéssel. De mint az elmúlt hetekben oly sokszor, Orbánék csak egyre jobban belegabalyodnak a brókerbotrányba, és egyre inkább magukra húzzák az ügyet. Például gyorsan kiderült, hogy szó sem volt fedezet nélküli hitelnyújtásról, míg a mostani malőr pedig fölér egy lórúgással. A jelek szerint ugyanis a második Orbán-kormány idején egyrészt soha nem bírtak eljutni a nyomozó szervek a kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező Tarsoly Csaba Quaestor-vezérig, másrészt a cég vissza nem térítendő százmilliókhoz jutott a Fidesz-kabinettől, harmadrészt pedig ma már egyetlen fideszes hivatalnok sem akar tudni a 2011-es följelentésről, arról meg pláne nem, hogy miként is kezelhetett állami milliárdokat a cég.opás a Fidesz egyik fellegvárában

Áll a bál Karcagon – Varga Mihály és Fazekas Sándor miniszterek szűkebb pátriájában –, miután a budapesti székhelyű, de döntően karcagi érdekeltségű szolgáltatócég ügyvezetése lelépett helybéli ügyfelei pénzével. A hvg.hu információi szerint a botrány főszereplője a Kun-Mediátor Kft., amely ellen lakossági bejelentés nyomán, sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A kft. engedély nélkül foglalkozott devizaügyletekkel, és a piacinál jóval nagyobb kamatokat ígért – nem csoda, hogy rengeteg ügyfele lett a városban. A vállalkozás karcagi befektetői azonban hiába próbáltak hozzáférni pénzükhöz a határidős szerződések lejárta után, a cégvezetés ugyanis egyszerűen eltűnt. Az első becslések szerint a kisbefektetők összesített kára több milliárd forint is lehet.

A Népszavának egy éve nem válaszolnak az Orbán-esküvő ügyében

Egy éve várja a választ a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól az Orbán Ráhel esküvője után elrendelt nyomozás furcsaságait firtató kérdéseire. A rendőrség akkor türelmet kért a laptól. A Népszava az évfordulón újra megkereste az ORFK-t, amely további türelmet kért. Orbán Ráhel és Tiborcz István tavalyelőtti esküvőjén elloptak egy mobiltelefont, mire a rendőrség a legjobb gyilkossági nyomozóit mozgósította, és anyagi forrásait nem kímélve próbált az ügy végére járni. Az esküvőn dolgozó személyzettől 2013 őszén DNS-mintát is vettek; a napilap információi szerint volt, aki meg akarta tagadni a mintaadást, mire 200 ezer forintos rendbírsággal fenyegették meg. A Népszava állítja, hogy a DNS-vizsgálatok költsége a tízmilliós nagyságrendet is eléri.Brüsszel bekeményít

Az EU ismét felfüggeszti az uniós gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseit. Az Európai Bizottságnak (EB) már lefutott és kifizetett projektek elszámolásaival vannak problémái. A kormány várakozása szerint a 700 milliárd forintos keretösszeg körülbelül 10 százalékát kell visszafizetni büntetésként – jelentette be ma Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Csepreghy hangsúlyozta, hogy az EB döntése miatt nem kell fejlesztést leállítani. Az EB egyébként 2014-ben indított vizsgálatot több ezer pályázat átnézésével, továbbá azt is ellenőrizték, hogy a pályázatgyőztesek kiválasztása megfelelően működött-e. A 700 milliárd forintos támogatás felfüggesztéséről a vizsgálatok lezárulta után döntöttek. A bizottság szerint 2007 és 2014 között Magyarország „nem kellő körültekintéssel választotta ki a pályázatok győzteseit”.

Feljelent az MTVA

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója levélben tett bejelentést a füredi rendőrkapitányságon Borsa Miklós hírolvasó bántalmazása ügyében. Az MTVA munkatársát szombaton Balatonfüreden egy ismeretlen férfi „most hazudj!” felkiáltással ütni kezdte. Szabó László Zsolt megengedhetetlennek és a társadalomra kiemelten veszélyesnek tartja, hogy a közmédia munkatársát vagy bármely állampolgárt a munkája miatt akár szóbeli, akár tettleges támadás érjen.

Menekülnek Orbántól

Kiszálltak a felcsúti fociakadémia támogatásából a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégek – a Közgép, a Pro-Aurum, a Hír Tv –, de eltűnt a támogatói listáról Demján Sándor és cége, a TriGránit is – adta hírül a Figyelő. A jelek szerint ugyancsak nem dotálja tovább a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát a Coca-Cola, a BÁV, az FGSZ és több más kisebb vállalat. Mészáros Lőrinc cégei, a CBA vagy id. Orbán Győző érdekeltségei természetesen továbbra is szponzorok, ahogyan a posztsimicskai éra futtatott cége, a Közgép örökébe lépett Duna Aszfalt is.

Forrás: Magyarnarancs.hu

Vissza...