NyĂ­lt levĂ©l LĂĄzĂĄr JĂĄnos a miniszterelnöksĂ©get vezetƑ miniszternek

2015-04-07 06:00:00

Tisztelt Miniszter Úr! A sajtĂłban megjelent nyilatkozata szerint Ön nem Ă©rt egyet CsĂĄnyi SĂĄndor „OTP Bank Ă©s MLSZ elnök” ĂĄllami kitĂŒntetĂ©sĂ©vel, s nem Ă©rti, mikĂ©nt juthatott a miniszterelnök Ășr erre az – ezek szerint egyszemĂ©lyes – elhatĂĄrozĂĄsra.

MegprĂłbĂĄlok segĂ­teni, mert Ășgy vĂ©lem, fontos, hogy egy ilyen beosztĂĄsĂș Ă©s rangĂș miniszter Ă©rtse a miniszterelnök valamennyi döntĂ©sĂ©t. ÉrtetlensĂ©gĂ©re egyĂ©bkĂ©nt magyarĂĄzat a kitƱntetĂ©s hivatalos indokolĂĄsa, miszerint „a pĂ©nzĂŒgyi Ă©letben betöltött meghatĂĄrozĂł szerepĂ©re” hivatkozĂĄs. Ezen pozĂ­ciĂł „következmĂ©nyekĂ©nt” ugyanis csak CsĂĄnyi Ășr lett gazdag – pontosabban hazĂĄnkban a „leggazdagabb” – Ă©s nem az orszĂĄg.  Jogos a kĂ©rdĂ©s – Ă©s Ă­gy az „értetlensĂ©g” – miĂ©rt jĂĄr ezĂ©rt ĂĄllami elismerĂ©s? Érthetetlen – de legalĂĄbb is fĂ©lreĂ©rthetƑ – az indokolĂĄs folytatĂĄsa, a „vezetƑi Ă©s tĂĄmogatĂłi tevĂ©kenysĂ©ge elismerĂ©sekĂ©nt” kitĂ©tel. EbbƑl gyanĂștlanul arra lehet következtetni, hogy a honi futballban vĂĄllalt Ă©s betöltött szerepĂ©Ă©rt kapta – miniszterelnökĂŒnk ezirĂĄnyĂș elkötelezettsĂ©ge okĂĄn nem is lenne ebbe semmi meglepƑ, – de nem lehet, hiszen a magyar foci szintje CsĂĄnyi Ășr regnĂĄlĂĄsa alatt nem vĂĄltozott, tovĂĄbbra is a „bĂĄnyĂĄszbĂ©ka hĂĄtsĂł fertĂĄlya”.

Miniszter Úr!

Nem csigĂĄzom tovĂĄbb az Ă©rdeklƑdĂ©sĂ©t, megosztom Önnel a titkot. MiniszterelnökĂŒnk annak tulajdonĂ­tott fontossĂĄgot – s ezt a legmagasabb ĂĄllami kitĂŒntetĂ©ssel, a Magyar Érdemrend nagykeresztjĂ©vel ismerte el – hogy CsĂĄnyi SĂĄndor kiemelkedƑ szerepet jĂĄtszik a „bƱn ĂștjĂĄra tĂ©vedt emberek tĂĄrsadalomba törtĂ©nƑ visszavezetĂ©sĂ©ben”. MiniszterelnökĂŒnk is vallja – ezek szerint CsĂĄnyi Ășrral kart-karba öltve – nem szabad elengedni a „megtĂ©vedt” emberek kezĂ©t, mĂ©g akkor sem, ha mĂĄr elĂ­tĂ©lik, de mĂĄr akkor sem, amikor mĂ©g csak eljĂĄrĂĄs indul ellenĂŒk.

CsĂĄnyi Ășr e tĂ©ren a bankszfĂ©rĂĄban „bĂĄtor kiĂĄllĂĄsĂĄval” egyedĂŒlĂĄllĂł pĂ©ldĂĄt mutat, az OTP felsƑ vezetĂ©sĂ©be több olyan „megtĂ©vedtet” is maga mellĂ© vett, akit mĂĄr jogerƑsen – esetleg többször is – elĂ­tĂ©ltek, vagy Ă©ppen „erre vĂĄr”.

JĂł Ă©rzĂ©s tudni, van egy hely – s ez rĂĄadĂĄsul maga a legnagyobb bankunk vezĂ©rkara – ahol „a tĂĄrsadalomba visszavezetƑ Ășt megtalĂĄlĂĄsĂĄra” lelhetnek Benedek FĂŒlöp, Kocsis IstvĂĄn, HernĂĄdi Zsolt, fajsĂșlyĂș korĂĄbbi közszereplƑk, s ahol a közel – netalĂĄntĂĄn tĂĄvolibb – jövƑben szĂĄmĂ­tanak majd Tarsoly Csaba „tapasztalataira Ă©s tudĂĄsĂĄra” is.

Ɛk felölelik – s Ă­gy egyĂŒtt ĂĄtlĂĄtjĂĄk – a föld-, energia-, olaj- Ă©s pĂ©nzĂŒgyek teljes vertikumĂĄt.

ValĂłszĂ­nƱ ebben – is – rejlik az OTP nagysĂĄgĂĄnak Ă©s sikerĂ©nek titka.

Tisztelt Miniszter Úr!

RemĂ©lem, – segĂ­tsĂ©gemmel – most mĂĄr Ă©rti miniszterelnök Ășr döntĂ©sĂ©t, s Ă­gy talĂĄn mĂĄr egyet is Ă©rt vele. Bokros teendƑi lekötik figyelmĂ©t, kitöltik idejĂ©t, ezĂ©rt nem juthatott el Ön e felismerĂ©sig. HĂłdmezƑvĂĄsĂĄrhelytƑl Budapestig hosszĂș volt az Ășt, s Önnek az „Ăștra” kellett koncentrĂĄlni, amelyen a „polgĂĄrmesteri tĂĄskahordozó” pozĂ­ciĂłbĂłl eljutott a miniszteri bĂĄrsonyszĂ©kig


Útközben figyelnie kellett arra is, „kit nem szabad” – s „kit kell” – elĂŒtnie.

Most pedig itt ĂĄll az Ășjabb nagy dilemma elƑtt, s azt kell vĂ©giggondolnia, mĂĄr „cĂ©lba Ă©rt”, vagy az mĂ©g „feljebb van”


A „nem egyetĂ©rtĂ©sben” megnyilvĂĄnulĂł kritikus megjegyzĂ©sĂ©bƑl az következik, Ön azon kevesek közĂ© tartozik, aki megengedheti, hogy a miniszterelnök Ășrnak idƑnkĂ©nt visszaosszon egy-egy kokit, nĂ©ha tockost, sƑt – mint most – egyenesen egy jĂł nagy taslit.

Veszprém, 2015. åprilis 3.

Vissza...