Nyílt levél Polt Péter legfőbb ügyész úr részére

2015-04-06 18:00:00

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Képviselői kérdésre adott válaszában Ön a Parlament hétfői ülésén olyan tájékoztatást adott, miszerint „Quaestor ügyben Tarsoly Csaba legalább tanúkénti meghallgatására azért nem kerülhetett sor, mert egy potenciális gyanúsított tanúkénti meghallgatása alapvető emberi jogot sértene”.

Ezzel a kijelentéssel legalább két nagy baj van. Az egyik „lehetséges baj”, hogy nem igaz. Már mint a vonatkozásban, hogy ez volt az akadálya Tarsoly úr tanúkénti meghallgatásának. Az általam ismert gyakorlatban nem egyszer volt ez a „sorrend”, s ha észrevételeztem, azt a választ kaptam, a „nyomozási taktika része”.

Azt Ön sem gondolhatja, hogy erről az ügyészségnek nem volt tudomása…

A másik „lehetséges baj”, hogy igaz. Már mint, hogy az „alapvető emberi jog sértésének” elkerülése volt valóban Tarsoly úr tanúkénti meghallgatásának akadálya. Ez esetben azonban – ha a fent említett, általam tapasztalt gyakorlat általános volt – Magyarországon „alapvető emberi jogokat sértő gyakorlatot folytattak”.

Ezek szerint az ügyészségnek „csak” olyan tudomásával, amelyet a rendőrség hallgatólagos jóváhagyásnak vélt.

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Eldöntendő, melyik „bajt”, mint a két „lehetséges rossz” egyikét választja. Ha „segíthetek”, én az elsőt választanám, mert az ATV Egyenes beszéd műsorából kiderült, Kálmán Olga hosszasan sorolta a „tanúból lett gyanúsított” neveket, „fokozott ügyészi felügyelet” mellett lefolytatott ügyekben. „Erősítésül” felkérem a Magyar Ügyvédi Kamara Országos Elnökségét, foglaljon állást – ha kell, a megyei kamarákon keresztül gyűjtsön be adatokat – mi a tapasztalat az Ön által említett „alapvető emberi jogot sértő” gyakorlattal.

Az Ön, illetve a MÜK válasza ismeretében feltehető lesz majd a Parlamentben újra a kérdés, s kiderül, egyedi ügyben kell Önnek kijelenteni, hogy mea culpa, avagy a „tömeges jogsértés” okán kelljen felhorkannunk, s legyen jogunk a „jelentős érdeksérelem” orvoslását kérni.

Veszprém, 2015. április 1.

Tisztelettel: dr. Bősze Ferenc ügyvéd

A levélről a Nol.hu-n is olvashat ide klikkelve!

Vissza...