Kamu lett volna csak a reptérfejlesztés?

2015-04-02 11:47:20

Tényleg csak ingatlanspekulációról lett volna szó? Esetleg a Balaton parti települések Fideszes polgármesterei féltették politikai jövőjüket a Veszprém- Szentkirályszabadjai reptérfejlesztéstől? S milyen érdekes, a reptérfejlesztési ügy végjátékában az arab befektetők is megjelentek- felkeltve a Jobbik „érdeklődését” is-, akárcsak, amikor több száz szobás hotel-és élményfürdő építési álmait fogalmazta meg a Fideszes városvezetés.

(Egy Fideszes képviselő kapcsolatrendszeréből léptek elő. Azóta a Fideszes képviselő eltűnt. Letartóztatták. Erről majd hamarosan egy másik írásban emlékezem vissza.)

2008. április: Még az idén elkezdődhet a szentkirályszabadjai repülőtér kiépítése - mondta el Debreczenyi János, Veszprém polgármestere. A fejlesztés előkészítése befejeződött, s a beruházó BudaWest Airport Zrt.-vel néhány nappal ezelőtt a program részleteiről megszületett a megállapodás is. A szentkirályszabadjai és a veszprémi helyhatóság már döntött arról, hogy a beruházás mielőbbi elkezdése érdekében módosítják a rendezési tervet. ( Forrás: portfolio.hu)

2009. április: A Veszprém közelében lévő légi bázis első, mintegy ötmilliárd forintba kerülő ütemében felújítják a kifutópályát és a gurulóutakat, elkészül egy új utasforgalmi terminál, és a repülőteret olyan navigációs berendezésekkel is felszerelik, amelyek rossz látási viszonyok között is képesek indítani, illetve fogadni a gépeket. Cziráki a Veszprémi Naplónak azt is kifejtette, hogy napra pontosan tartani kívánják a két tulajdonos önkormányzattal kötött szerződésben vállalt 2010. szeptember 25-ei nyitási határidőt. Az ugyanakkor nem kizárt, hogy térség lakóinak tiltakozása miatt a gépek nem a Balaton felől szállnak majd le és fel. A BudaWest még az idén beszerzi az összes szükséges engedélyt s további mintegy félmilliárd forintot költenek a beruházás előkészítésére. A társaság eddig - az egymilliárd forintos vételárral együtt - közel kétmilliárdot invesztált a programba. Cziráki elmondta, a beruházást részben saját erőből, részben pedig hitelből valósítják meg. A személy- és teherszállításra egyaránt alkalmas légibázis kezdetben elsősorban fapados járatokat fogad majd.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere elmondta, a helyhatóságnak nincs olyan információja, hogy a gazdasági és a pénzügyi válság miatt csúszna az építkezés. Az viszont nem kizárt, hogy a különböző kapcsolódó beruházások - például a cargobázis kiépítése - a tervezettnél később valósulnak meg. (Forrás: mfor.hu)

2009. május: Sólyom László köztársasági elnök pénteken hivatalában fogadta Debreczenyi Jánost: Veszprém polgármestere a szentkirályszabadjai volt katonai repülőtér értékesítésének körülményeiről, illetve az oda tervezett polgári légiközlekedési fejlesztések várható hatásairól tájékoztatta az államfőt. ( Forrás: mtr.hu)

2009. július eleje: - Én is megkaptam a köztársasági elnöki titkárságtól azt a levelet, amit Katanics Sándor képviselő úrnak küldtek. A véleményem erről röviden: korrekt levél volt - mondta a vehir.hu érdeklődésére Debreczenyi János csütörtök délelőtt.

A reagálás sem marad el, ugyanis a hónap végéig sajtótájékoztatón kíván Debreczenyi János a közte és Sólyom László köztársasági elnök között lefolytatott eszmecseréről nyilatkozni. ( Forrás: Vehir.hu)

2009. július vége: Hosszú hetek után ma ismerhette meg a sajtó annak a tárgyalásnak a hátterét, mely a Debreczenyi János vezette háromfős delegáció és Sólyom László között zajlott le május 22-én. A találkozó témája a szentkirályszabadjai repülőtér sorsa volt. Két korábbi testületi ülésen is felszólították Debreczenyi Jánost, hogy nyilatkozzék a Sándor-palotában történtekről, de arra való hivatkozással, hogy ígéretet tett Sólyom Lászlónak, megtagadta annak közreadását.

A repülőtér megnevezése: nyilvános, kereskedelmi repülőtér. Véleménye szerint etikátlan az az értelemzavaró hadjárat, ami a sajtóban folyik a légikikötő ellen. Felesleges riogatni az embereket ferihegyi nagyságrendű forgalommal. (Forrás: Vehir.hu)

2010. április: Vissza kell szerezni a szentkirályszabadjai repülőtér területét, mert mára nyilvánvaló vált számunkra, hogy ingatlanspekuláció történt, mondta Debreczenyi János veszprémi polgármester. A polgári repülőtérnek idén szeptember 11-ig kellene elkészülnie, ez a határidő azonban a jelek szerint nem tartható. Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata 300 millió forintos kötbért követel a tulajdonos Budawest Zrt-től. A cég nem tartja indokoltnak ezt az igényt. (Forrás: Index.hu)

2010. május: A szenkirályszabadjai reptér szeptemberben készült volna el, de csúszik az időpont. Meg van a szándék az egyeztetésre.

Debreczenyi János szerint, a reptér-ügy mielőbbi megoldása szükséges. Tájékoztatta a testületet, hogy a BAITEK International Investment Group képviseletében eljáró Abdulaziz Al Saigh elnök, május 13-án, szándéknyilatkozatban kereste meg mindkét érintett - a veszprémi és szentkirályszabadjai - önkormányzat polgármesterét, amelyben megfogalmazza, hogy befektetői csoportjuk 80 százalék tulajdonrészt szándékozik vásárolni a BudaWest Zrt-ben, ezzel elkötelezettséget vállal a reptérfejlesztés megvalósítására. (Forrás: Vehir.hu)

„A Jobbik is színre lép”: Veszprém polgármestere egyeztetéseket kíván kezdeni a Veszprém-szentkirályszabadjai reptérberuházás kapcsán azzal az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett ingatlanbefektető céggel (BAITEK International Investment Group), amely a repülőtér (Seychelles-szigeteken bejegyzett off-shore) beruházó cégének, a BudaWest Zrt-nek 80%-át fel kívánja vásárolni. Forrás: Kepli)

2013. február: Veszprém nem mondott le a repülőtérrel kapcsolatos terveiről - válaszolta Porga Gyula polgármester egy képviselői kérdésére kedden. Hartmann Ferenc szocialista önkormányzati képviselő a napokban azt kérdezte, hogy veszélyben van-e a Veszprém-Szentkirályszabadja reptér megvalósítása, mert a légikikötő nem szerepel a repülőterek fejlesztésére vonatkozó legújabb javaslatban.

"A repülőtérhez kapcsolódó fejlesztési elképzelések ma is prioritást élveznek, azért is, mert a közvetlen környezetében helyezkedik el a város közelében található egyetlen nagyobb összefüggő olyan terület, amely ipari célú fejlesztések fogadására alkalmas. Éppen ez volt az indoka, hogy az önkormányzat az összesen 20 hektáros terület megvásárlásáról döntött, hogy már közvetlen eszközökkel is rendelkezzen az iparfejlesztési beruházások támogatására" – írta a polgármester. (Forrás: HVG.hu)

Most 2015 áprilisában járunk. A reptérálom valójában már Sólyom László színrelépésekor elszállt.

Kik voltak azok, akik a bánáti bazsarózsák szerelmesét, a volt köztársasági elnököt is bevonták a történetbe?

Innen eligazodhat: Klikkeljen ide!

(16. perc 16. másodperctől. Amikor összefognak a térség Fideszes polgármesterei a veszprémi Fideszes polgármester által képviseltek ellen. Érdemes megnézni a Szempont c. műsort (nemzeti audiovizuális archívum))

Vissza...