Közpénzből ködös elképzelésekre is futja

2015-04-02 08:01:30

Idén, a februárban (a Fideszes többség által) elfogadott veszprémi költségvetés szerint még 117 millió Ft-ot fizetünk ki azért, hogy a 2011-ben szintén a Fidesz által remek ötletnek vélt szentkirályszabadjai reptér mellett található 20 hektáros területért kifizessük végre a teljes vételárat, ami összesen 438 millió Ft. Porga Gyula már ekkor is azt állította, hogy ez egy remek befektetés, hiszen - kis túlzással- ott toporognak az irodája ajtajában a befektetők és alig várják, hogy olyan ipari park álljon rendelkezésre Veszprém közelében, ahol végre befektethetnek.

Az akkori közgyűlési vitában egyértelműen utalt arra, hogy Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője rövid időn belül fog hozni olyan befektetőt, aki örömmel vásárolja meg ezt a területet jó pénzért az önkormányzattól, s így busásan megtérül a közpénzből biztosított kiadás.

Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy az ígéretekből semmi nem lett. Talán akkoriban még remélhették azt hogy a Veszprém – Szentkirályszabadjai volt katonai reptérből lesz egyszer polgári repülőtér is. (Tegyük fel, hogy nem az volt a vételt megelőző valódi szempont, hogy csupán jót tegyenek a terület tulajdonosával és magántőke bevonása helyett közpénzekből vásárolják meg a  felkínált földeket).

Szerintem pedig már akkor világossá vált, hogy az „álom” beteljesülésének nincs realitása. (A volt köztársaság elnök, Sólyom László is beszállt a repülőtér megvalósíthatóságával kapcsolatos vitákba, „30 ezüstpénz” elfogadásával vádolva magát a veszprémi polgármestert is.)

Már 2010 előtt, Debreczenyi János polgármestersége idején sikerült végleg elbaltázni a lehetőségét annak, hogy a környéken élők egy jelentős fejlesztéseket beindítani képes reptér megvalósítását valaha is megérjék. Azóta csak a pereskedés van, új befektetőnek, befektetőknek nyoma sincs.

2011 júniusában a terület megvásárlása után mondta Porga Gyula, hogy „Veszprém hosszú távú jövője érdekében olyan struktúrákat kell megteremteni, ami alkalmas arra, hogy jelentős beruházást hozzanak ide különböző gazdasági társaságok. A város érdeke, mert munkahelyek teremtődnek, valamint ezek a cégek jelentős adóbevétellel gazdagíthatják a város vagyonát.”

2012 januárjában- több mint 3 évvel ezelőtt- egy a veszprémi honlapon is olvasható interjúban mondta Porga Gyula: „A megvásárolt 20 hektáros terület esetében már zajlanak tárgyalások befektetőkkel, de ezekről még nem kívánok nyilatkozni addig, amíg nincs megállapodás. Annyit elmondhatok, hogy több érdeklődő is megkereste az önkormányzatot.”

2013 áprilisában olasz befektetőknek kínálták eredménytelenül a területet befektetésre.  Erről a Fidesz.hu-n így számoltak be: „Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere a város kereskedelmi és befektetései lehetőségeiről szólva rámutatott: Veszprém földrajzi fekvése kedvező, hiszen két főváros (Budapest, Bécs) és három nemzetközi repülőtér (Bécs, Budapest Pozsony), több autópálya és nemzetközi főútvonal közelében található. A veszprémi gazdaságnak három pillére van, a vállalatok, a város és az egyetem, amelyek egymást erősítve működnek együtt - fejtette ki. A fórumon jelen lévő olasz vállalkozások figyelmébe ajánlotta a Szentkirályszabadján kialakítandó ipari parkot.”

No, kérem, jóval több, mint 400 millió forint közpénz elköltéséről sikerült 4 évvel ezelőtt úgy dönteni, hogy annak eddig csak további terheit érzékelhettük, eredményét viszont egyáltalán nem. A helyhatósági választáson még részt vevő veszprémiek körében továbbra is „töretlen a bizalom" várost irányító fideszesekben.

Vissza...