„Vajúdtak a hegyek”

2015-03-27 19:18:48

Veszprémben a helyi járatú autóbusz menetrend módosítása kis túlzással hónapok óta tartja lázban a városlakókat. Az októberi helyhatósági választások előtt hirtelen fontossá váló lakossági- és utcafórumokon igen gyakran került elő az a téma, hogy milyen problémák vannak a helyi közlekedéssel és milyen változtatási igény van a helyi menetrendekkel kapcsolatosan. A körgyűrűn kívül élők, főleg a Jutas- és Szabadságpusztán lakók közül a tömegközlekedést igénybe venni kívánók a többiekhez mérten is igen sanyarú helyzetben vannak.

Még a Veszprémi 7 Nap is úgy kezdi a közgyűlési tudósításnak ezzel a témával foglalkozó részét, hogy "módosítások helyett csak menetidő korrekciót végzett a szolgáltató az 5-ös és 13-as busznál a helyi járati menetrenden". Végül is ez nem is olyan nagy hazugság. A szolgáltató azért csak ezt a korrekciót végezte el, mert az önkormányzattól csupán ennyi megrendelés érkezett. (Ez persze nem fért már bele a tudósításba.) Ha érkezett volna valami érdemi, akkor azt is elvégzi. Azért persze többet kellett volna fizetni. Az önkormányzat az adófizetők pénzéből ezt meg nem volt hajlandó megtenni. A menetjegyek árát meg nem érdemes tovább növelni, mert sokan már az árak egekbe emelkedése miatt így is inkább gyalog, vagy egyéb módon közlekednek a városon belül. Ha egyszer szabadna a helyi médiának őszintén beszámolni újra arról, mi is a valóság, kiderülhetne, többen aláírásgyűjtésbe is kezdtek a helyzet megváltoztatása érdekében. Voltak, akik azért, hogy egy változási javaslat mégse valósuljon meg. Mások jóval több járatot szerettek volna a körgyűrűn kívüli városrészekbe. Mivel az pénzbe került volna, lesöpörte az asztalról a változtatás lehetőségét az utcafórumokon még hetet-havat ígérgető többség.

A közgyűlésen Gerstmár Ferenc képviselőtársam okkal jegyezte meg, „vajúdtak a hegyek, de csak egeret szültek”. (A nagy változtatási szándékból mindössze annyi lett, hogy két járatnál módosult a menetidő 1-1- perccel.) Ezt a Veszprémi 7 Nap nyilván önkorlátozó módon, és mert kritikát vélt a mondandó mögött felfedezni, inkább nem is közölte. Pedig Némedi Lajos a napirend előterjesztője, ezt kikérte magának és rendkívül sértőnek találta rájuk, a többségre nézve. Nem tudom mivel volt a baj. Azon sértődött meg, hogy őket, mármint a döntéshozókat „hegynek” titulálják valóban tévesen, vagy csupán az egérszülés ténye zavarta az alpolgármester önérzetét? Ami tény, azon nincs miért felháborodni. A Gyulafirátótiakat és Kádártaiakat képviselő Fideszesnek pedig csak annyira tellett, hogy fényezze egy kicsit azokat a szintén Fideszes képviselőtársait, akik az aláírásgyűjtések élére álltak. Elfelejtette ő is, némelyikük hiába lobogtatta meg a több száz, sőt ezer aláírást a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság ülésén, a polgármester és alpolgármesterek a pénzszűke állapot miatt, valójában nekik és a választóiknak is fityiszt mutattak.

Vissza...