„Mi történt 70 évvel ezelőtt Veszprémben?”

2015-03-26 18:42:32

Az alábbiakat mondtam el ma a veszprémi közgyűlésen napirend előtt. Ilyen módon a mai többség sem "úszta meg" az emlékezést. Néhányan közülük beszélgettek, mások a számítógépük monitorját bámulták közömbösen. Ami a legelkeserítőbb, hogy a polgármesternek sem volt egyetlen szava sem az elhangzottakkal kapcsolatosan. Kedves Veszprémiek! Ilyen többséget tetszettek választani. Eszük ágában sincs a múltat megismerni, a háború civil áldozatai előtt fejet hajtani. A lakájmédia pedig követte gazdái példáját.

1945. március 23-án 70 évvel ezelőtt ért véget Veszprémben a közel egy éven át tartó német megszállás és a II. világháború.

1944. március 19-én Veszprém lakossága nyugtalansággal fogadta a bevonuló német csapatokat. Április 2-án a Gizella téren (ma Szabadság tér) a magyar helyőrség és a megszálló német alakulatok által megrendezett közös katonai parádé sem csökkentette a nyugtalanságérzetet. Az új és szörnyű idők első tragikus jele volt az egyre erősödő zsidóüldözés. Néhány nappal a bevonulást követően a zsidó kereskedők üzleteire már felragasztották a „Jude” feliratot. 44 júniusában a gettókba összeterelt zsidókat bevagonírozták és koncentrációs táborokba hurcolták. 1944. július 8-án érte a várost az első nagyobb bombatámadás. A Jutasi magyar katonai repülőteret támadták az amerikai liberátorok. A halálos áldozatok és a sebesültek száma igen magas volt. 1945. március 23-ig még több mint 80 kisebb-nagyobb bombatámadás érte Veszprémet. Március 21-én a volt kisállomás, belső vasútállomás környékét, a Cserhát városrészt, a Koronaszállót, a városházát, a Petőfi Színházat, a Szent István Völgyhíd kis ívét érte találat. A városban élők közül az itt átmeneti menedéket találókkal együtt közel 600-an vesztették életüket a 8 hónapon át tartó légitámadások során.

Február végén Veszprém megyéből több ezer 15-16-17 éves fiatalt, leventét vittek el Németországba, abban a reményben, hogy elhúzódik a háború és a Birodalomnak szüksége lesz még katonákra.

Március 23-ig a városban található épületek többsége megrongálódott. 50%-on felüli kár keletkezett 162 épületben. A városból 8 ezren menekültek el, 6 ezren nem tértek vissza. 1944 novemberében 26480-an éltek Veszprémben, 1945 júniusában 11 ezer fővel kevesebben, 15428-an. A város közművei szinte teljesen megsemmisültek, a kórház működésképtelenné vált.

10 évvel ezelőtt, március 23-án a Balaton Pláza előtt egy emlékjelet, emléktáblát helyezett el a volt belső állomás épületének közelében Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség Veszprém Megyei Szervezete. Az emléktábla a II. világháborúban a légitámadások következtében elhunyt veszprémi polgároknak állít emléket.

A háborúban elhunyt civilekre emlékezőnek ez az emlékjel évről-évre méltó megemlékező helyszín lehetne. Tisztelettel arra kérem polgármester urat, vizsgálják meg a lehetőségét, hogy biztosítható-e terület megvilágítása és a helyszínen ott lévő, de közelebb helyezhető zászlótartó rudakra a város és az ország lobogójának felvonása az évfordulókon.

 

Vissza...