Veszprémi II. világháborús áldozatokra emlékezve

2015-03-23 20:07:12

Arról az eseményről, ami 70 évvel ezelőtt történt Veszprémben- 1945. március 23-án – sokan elfelejtkeznek. Jelenleg nem vállalja fel hivatalosan senki, hogy értékelje azt, ami Veszprém lakossága számára akkor meghatározó nap volt.

1945. március 23-án 10 óra 26 és 43 perc között szólaltak meg utoljára a II. világháborús légoltalmi szirénák Veszprémben, amik figyelmeztették a lakosságot a bombatámadásokra. A város a világégés alatt legalább 85 bombatámadást élt át, ami következtében a katonák és a civilek között is sokan áldozatul estek.
A történészek szerint ez a nap a II. világháború utolsó napja volt a város történetében, ami nem azt jelentette, hogy ezután a béke napjai következtek. A „ felszabadulás” a háborús cselekmények befejezését jelentette. A felszabadítókról még nem tudták, hogy egy más világrend képviselői, tulajdonképpen ők is megszállók. Az bizonyos, hogy az élet ezután kicsit könnyebb, talán biztonságosabb lett a város lakói számára.
Azért, hogy a később születetteknek és az emlékeket könnyen felejtőknek is megmaradjon a tudatában az, hogy az értelmetlen háborúban a katonáknak parancsszóra milyen szörnyű tetteket kellett végrehajtaniuk, és ezzel a civil lakosság köreiben milyen pusztítást végeztek, úgy gondolom emlékeznünk kell az áldozatokra.
Veszprém és környéke sem maradt ki a nagy világégésből, itt is hullottak a bombák, nem kímélve embert és házakat, létesítményeket .A légitámadások sok áldozatot szedtek a polgári lakosság soraiból is. A név szerint ismerteken kívül még jó néhány értelmetlenül elpusztított névtelen polgártársuk nyugszik temetőinkben.
A város lakosai közül 72-en haltak meg, de az emberveszteség összességében ennél jóval nagyobb volt. A menekülések miatt összetorlódott civilek és katonák közül nagyon sokan vesztették életüket a bombatámadások és utcai harcok során. A Veszprém városi anyakönyvi adatok alapján 565-en hunytak el, de az a valószínű, hogy ez is csak töredéke a tényleges áldozatoknak.
Az 1945-ös, a várost ért utolsó légitámadás 60.évfordulóján - 2005.március 23-án – a Magyar Polgári Védelmi Szövetség Veszprém Megyei Szervezete és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata közösen alakított ki, és avatott emlékhelyet, és helyezett el emléktáblát a Balaton Pláza előtti parkban.
Az évforduló napján az idén is gyújtsunk mécsest emlékezetükre, hajtsunk fejet a az erőszakos halállal elhunyt vétlen áldozatok előtt. Okuljunk a múlt történéseiből, hogy azokat a hibákat még egyszer ne kövessük el, ha a jövőnket építjük.

 

Bárdossy Csanád

Vissza...