Jogerősen ki kell adni Lázár hotelszámláit

2015-03-12 19:31:18

A Fővárosi Ítélőtábla arra kötelezte a Miniszterelnökséget, hogy 15 napon belül hozza nyilvánosságra a részleteket a tárcavezető sokat emlegetett külföldi utazásairól. Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet. Jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla arra kötelezte a Miniszterelnökséget, hogy hozza nyilvánosságra Lázár János tárcavezető két külföldi utazásának részleteit – írta a Direkt36 csütörtökön.

Az ítélőtábla ezzel lényegében helyben hagyta az ügyben hozott elsőfokú ítéletet azzal a különbséggel, hogy határozatuk szerint a tárcának azt nem kell elárulnia, kikkel találkozott a korábbi államtitkár.

Lázár János 2013-ban még államtitkárként utazott Svájcba és Olaszországba, de azóta sem derült ki, hogy mely szállodákban, és mennyiért szállt meg. Pedig az utazáson a hotelköltségek jóval magasabbak voltak, mint más állami vezetők utazásainál.

A Miniszterelnökségnek 15 napja van, hogy nyilvánosságra hozza a kért adatokat.Pethő András, az Origo korábbi, a Direkt36 jelenlegi munkatársa kérdéseket tett fel Lázár három külföldi utatásával kapcsolatban. Ezeknek a költségei minden esetben jóval nagyobbak voltak a megszokottnál. Az államtitkár 2012. novemberben Angliában 920 ezer forintért szállt meg egy háromnapos utazáson, 2013 tavaszán 469 ezer forintért szállt meg egy kétnapos utazáson Svájcban, 2013 júliusában pedig 582 ezer forintért szállt meg kétnapos olaszországi útján.

A Fővárosi Törvényszék első fokon 2014. májusban mondta ki, hogy a Miniszterelnökségnek részletesen tájékoztatnia kell a közvéleményt az utazásokról: azaz ki kell adniuk, hogy Lázár miért utazott el, és milyen szállodákban szállt meg. A Miniszterelnökség megfellebbezte az elsőfokú ítéletet.

Korábban a minisztérium azzal utasította el a válaszadást, hogy az utazások részletei nemzetbiztonsági ügyet képeznek, ezért nem hozhatók nyilvánossgára. Egy-két adatot azonban mégis közöltek a per során: kiderült, hogy a felsorolt utazásokon Lázár csak egy kísérőt vitt magával, vele produkálták a magas szállásköltségeket.

A csütörtökön ismertetett ítélet csak a svájci és az olaszországi utazásra vonatkozik, az angliai eset külön ügyet képez, amelyben még az első fokú határozat sem született meg.

Kifizette a kétmillió forintot

Lázár az első fokú ítélet kihirdetése után saját zsebéből befizette a költségvetésbe az utazásokra költött kétmillió forintot. A miniszter annak idején a hvg.hu megkérdezte arról, miért fizette be a pénzt, ha egyszer úgy gondolja, hogy jogosan használta fel. Azért, mondta, mert így elkerülhette, hogy nyilvánosságra kelljen hoznia, kikkel folytatott titkos találkozókat külföldön.

Forrás: Hvg.hu

Vissza...