Halmai Gábor: példa nélküliek az Alkotmánybíróság elnökének szavai

2015-03-07 19:34:51

A Budapest Beaconnek nyilatkozó alkotmányjogász-professzor szerint az Alkotmánybíróság új elnöke hűségesküt tett a kormánynak. Halmai úgy látja: Lenkovics a szabadságjogok eddiginél erősebb korlátozását pendítette meg.

Halmai Gábor alkotmányjogász az alábbi nyilatkozatot adta a Budapest Beaconnek Lenkovics Barnabásnak, az Alkotmánybíróság új elnökének a közrádióban elhangzott szavaival kapcsolatban:

Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság újonnan megválasztott elnökének azon szavai, hogy „nem áll szándékában blokkolni, akadályozni a kormányzati munkát az azonnali beavatkozást igénylő helyzetekben”, felér egy, a jelenlegi kormánynak tett hűségesküvel.

 

Ez példátlan egy olyan liberális alkotmányos demokráciában, ahol az Alkotmánybíróságnak kell a kormányokat és jogszabályalkotást féken tartania. De ez valószínűleg kevésbé meglepő egy olyan országban, amelynek saját miniszterelnöke sem akár már liberális demokráciát, sokkal inkább követné Kína és Oroszország példáját.Sajnálatos módon a hűségnyilatkozat nem meglepő azok számára, akik ismerik Lenkovics eddigi alkotmánybírói tevékenységét. Bár ő volt az egyik utolsó olyan bíró, akit részben az ellenzéki pártok hozzájárulásával választottak meg, még azoknál is hűségesebb volt a Fideszhez, mint akiket a kormánypárt konszenzus nélkül jelölt és választott meg bírának. Bíróként támogatta az összes politikai indíttatású döntést a Fidesz embereivel megtöltött bíróságon.

Lenkovics az alkotmányosság válságáról beszél, az alapjogok – különös tekintettel a szabadságjogokra, köztük a sajtószabadságra – eddiginél erősebb korlátozásáról, valamint a hatalmi ágak elkülönítése újradefiniálásának szükségességéről. A valaha nemzetközi tiszteletnek örvendő Alkotmánybíróság új elnökeként úgy tűnik: az a hitvallása, hogy fékek és egyensúlyok rendszerét átgondolja és finomítsa.

Halmai Gábor Sólyom László volt alkotmánybírósági elnök, későbbi köztársasági elnök főtanácsadója volt. Korábban az ELTE Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének igazgatója, valamint az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ vezetője volt. Számos, emberjogi problémákkal, a törvényszéki felülvizsgálattal, a szabad véleménynyilvánítással és gyülekezési szabadsággal kapcsolatos publikációt tett közzé magyarul, angolul és németül. Jelenleg a Princeton Egyetem vendégkutatója.

Forrás: Budapestbeacon.com

Vissza...