Kibeszélő show

2010-11-23 16:51:14

A Napló-online -on érdekes tudósítás olvasható egy mai füredi fórumról. A régmúlt politikai főszereplői "feltárják" az elmúlt évtizedek terhes titkait. Bennem óhatatlanul felmerül, vajon akkor hamisították csak a történelmet, vagy most is hamisítják. Esetleg most igyekeznek szépíteni egyesek akkori szerepükön?

Németh Miklós "kérdésre válaszolva Kádár János elmeállapotáról elmondta, a nyolcvanas évek közepén, amikor felvázolták a gazdasági modellváltás szükségességét a politikai bizottságból egyedül Kádár értette meg miről is van szó. Kádár mindvégig megrögzötten ragaszkodott a fennálló rendszerhez, a végkimerülésig folytatni akarta a primitív jóléti politizálását, nem szerette Gorbacsovot sem, azt tartotta róla, hogy a rendszer sírját ássa meg. 1988-ban már egyértelmű volt: Kádár a legnagyobb teher, addigra szellemi állapota is megromlott. Kádár félreállítása, a májusi puccs, Grósz kizárólagos érdeme volt. Azt csak Grósz tudta megcsinálni. Megyei titkár volt két helyen is, ha valamihez, akkor a szervezkedéshez értett - vélekedett Németh Miklós. Pozsgay Imre hangsúlyozta: ő már 1981-ben személyes ütközésbe került Kádárral, amikor az MSZMP Központi Bizottságának ülésén kimondta, hogy az ország adósságcsapdában van, és komoly veszélye van egy államcsődnek. Ekkor, mint fogalmazott - büntetésül a döglődő és halálra ítélt Hazafias Népfront főtitkárává nevezték ki, csakhogy a szervezetet újjá alakította, a reformok irányába tolta."

Javaslom ide kattintva olvassa el a Napló-online-on megtalálható tudósítást teljes terjedelmében. S döntsön bölcs belátása szerint, miről mit gondol valójában.

Vissza...