"Jaj, Ăşgy Ă©lvezem Ă©n a strandot!"

2015-02-28 16:15:58

Eltelt egy hét a veszprémi időközi választás óta. Egy hete pénteken az adófizetők pénzéből évi 25 millió forinttal támogatott és így ingyenesen megjelenő, elvileg (de gyakorlatilag egyáltalán nem) független városi hetilap a városüzemeltetésért felelős alpolgármester fotóival volt tele. Nagy a kontraszt, hiszen a tegnap megjelent számban egy fénykép sincs róla.

Pontosabban egy képen a polgármester takarásában a 2. oldalon, a háttérben feltűnik, de már egyáltalán nem ő a fontos. A Fidesz szavazóinak egy része kifejezetten az ő hibájának tartja, hogy elvesztette a választásokat. Pápáról ideszármazó „ejtőernyősként” emlegetik és olyasmiket is szóba hoznak, hogy azért bukott, mert Orbán akarta őt Navracsics "jelöltje" ellenében. Navracsics emberei nem jöhettek szóba. Van, aki szerint azért, mert még nem jött el az idejük és most kockázatos lett volna őket indítani. Az alpolgármester meg úgyis a politikai pályája végén van, neki már nem számított ez a vereség. (Szerintem azért akkor is lett volna nagy meglepetés, ha Mihalovicsot indítják, és ugyanígy kiderül és sajtóhírré válik a kampány hevében, hogy 4 évnyi országgyűlési képviselői munka után "sikerült" egy 100 milliós budai ingatlan tulajdonosává válnia.) A polgármester nemrég úgy ajánlgatta Némedit a veszprémi fideszközeli hírportálon, hogy a jelölt már bizonyította alkalmasságát és toronymagasan nyerte legutóbb az önkormányzati választásokon is a választókerületét (velem szemben). (Én voltam ugyanis az "ellenjelölt".) Lehet ezt így is értékelni és úgy is, annyiban különbözött a mostani helyzet az akkoritól, hogy ősszel a baloldalra szavazni hajlandó választók nagyobb arányban maradtak otthon, mint most a Fidesz szavazói. Most bizony elvesztette a küzdelmet, nemcsak a másik 11 veszprémi választókerületben (sok helyen igen alaposan) hanem a sajátjában is. Szerintem ez bizonyítja egyébként, hogy nem volt ő rossz jelölt. Ugyanolyan jó volt, mint ősszel a helyhatósági választáson. Egészen egyszerűen bekövetkezett az elmúlt alig pár hónapban a Fidesz szavazóinál is az elbizonytalanodás. S a baloldal támogatói és a Fideszt leváltani akarók (az LMP-től és a Jobbiktól is átmenetileg elpártolók) olyan mértékig sokalltak be február 22-ére, hogy arra a jelöltre szavaztak (akár jó, akár rossz jelöltnek vélték), aki a legesélyesebbnek tűnt a Fideszes jelölt, azaz Némedi legyőzésére.

A csütörtöki közgyűlésen a 12 egyéni választókerületi képviselőn és a polgármesteren nyoma sem látszott annak, hogy megérinthette őket is a vereség szele. Még mindig nem értik szerintem, hogy a hétvégén nem nagy mellényt, hanem nagy zakót "kaptak" a veszprémi választóktól.

Van azért a Fidesz szavazói számára is valami jó ebben a vereségben. A január 30-i ingyenes veszprémi hetilap 8. oldalán „városházi híradónak” álcázva egész oldalas kampányhirdetést jelentetett meg (ingyen) a Fidesz. Ebben harangozták be a konzultációt a 4 milliárdból megépülő sportuszodáról. S itt derült ki az is, a jelölt- Némedi Lajos- nem más, mint „Veszprém uszodafejlesztéséért felelős alpolgármestere”. Lehet, hogy ezt vették ilyen komolyan a veszprémiek? S azért maradtak csak otthon, hogy az alpolgármester vigye csak végig ezt az ügyet, ha már a felelőse lett ennek a projektnek?

A közgyűlésen a költségvetés vitája során azt kértem, hogy vizsgálják meg, lehet-e uszoda helyett strandot, élményfürdőt létesíteni városunkban. Minden kérdőív és konzultáció nélkül is meggyőződésem, hogy a veszprémiek, ha választhatnának, sokkal inkább strandot akarnának! A kérést úgy engedték el a fülük mellett, mintha meg sem szólaltam volna. Az, hogy nem is írtak erről az álfüggetlen városi hetilapban, azon már egyáltalán nem csodálkozom.

Vissza...