Hársfák helyett pavilonok

2015-02-27 19:43:06

Olvasom az évi 25 millió Ft közpénzből ingyenesen megjelenő veszprémi hetilapban a közgyűlési tudósítást. A szerkesztőbizottság tagja, mint tudósító írja „a belvárosi pavilonokról kérdezett Katanics Sándor." Ennyi. A kérdés okáról, indoklásáról egy kukk sem. Nem fért bele. Mert kellett a hely a polgármester válaszának ismertetésére. „Porga Gyula elmondta, a belvárosi rehabilitáció során készültek a tervek, egy pavilont információs céllal nyitottak meg, a többit akkor létesítik, ha hosszú távú bérlőt találnak. A VKSZ Zrt. értékesti ezeket.”

No, aki ezt elolvasta, gondolhatja, ez a Katanics, egy hülye. Minek kérdez ilyeneket? Minek egyáltalán kérdezni ilyesféle dolgokat? Nincs jobb dolga? Ennyire egyszerű a válasz, ahogyan bölcs polgármesterünk elmondta. Már megint ez az okvetetlenkedés!

Akkor egy kis múltidézés. Már írtam róla. Brányi alpolgármester asszony már vagy két éve arról beszélt, hogy a Kossuth utcán zajlik egyfajta sikertörténet. Miután felújítják, s lefedik kínai gránittal, élettel telik majd meg a belváros. Jön a gazdasági pezsgés. Nem tetszettek észrevenni? Akkor mégsem bennem van a hiba. Na, de maradjunk a pezsgésnél. Közgyűlési előterjesztést készített a Közüzemi Zrt, ami az utolsó pillanatban mégsem került a testület elé. Írtam már róla, íme. Klikkeljen ide! Azt képzelte a városvezetés, hogy a belvárosi vállalkozók egymásra licitálva kapkodják el a pavilonépítési lehetőségeket, amelyek persze olyan borzasztóan szürkék kinézetüket tekintve, mint maga az egész belváros. Azt hitték, kávézók, fagylaltozók, kiülő, pihenő helyek jó másfél tucatja létesül, kiszolgáló pavilonnal együtt úgy, hogy a vállalkozó előre leperkál 8-10 milliót az önkormányzatnak, területfoglalási engedély címén. Nem így történt, nem érdekelt ez a lehetőség, jószerével senkit. Ami az információs pavilon mellett 2014 decemberének végén létesült a Pap gödör (ma már Brányi árok) lejárata közelében, ott táskát árulnak. Nem guccit, mert arra itt nincs kereslet. (Nem gyakoriak ugyanis a Fidesz tanácsadói és vezető politikusainak veszprémi, bevásárlási céllal létrehozott látogatásai.) Nincs semmi bajon azzal, hogy táskát árusít ott egyébként egy a napi megélhetéséért küzdő vállalkozó. A boltját elbontották, amikor a belvárosi rehabilitáció zajlott és a Pro Veszprém ki tudja miért nem kárpótolta ezért a tulajt. Most így egyeztek ki, hogy akkor megépíti a boltot a Közüzemi Zrt. úgy 6-7 millió Ft-ból. S apránként behajthatja a bérleti díjakból az egyszeri jelentős kiadását.

Ami "szép" ebben a történetben, januárban, egészen más okokra hivatkozva rendeletet változtatott a Fideszes többség. A város cégei számára rendkívül fontos –közérdekű - esetekben lehetővé tették, hogy ne kelljen a közterület-foglalásért fizetni. Senki sem sejtette, hogy a valódi ok az, hogy a Közüzemi ne fizessen a Kossuth utcai pavilonépítésért az önkormányzatnak egy forintot sem. Nem is lenne neki egyszerű, mert fejőstehénnek nézi a város a saját cégét és minden zűrös ügyét a nyakába varrja. Ezúttal is ez történt szerintem. Ugye sejtik, hogy a kérdést ezért tettem fel. S világossá tettem a kérdésre adott válasz elfogadásának elutasításával, arra adott indoklásommal, miért nem fogadom el a választ. Remélem, eljön az az idő, amikor ezekért is felelni kell azoknak, akik így intézik a közpénzek elköltését, közös ügyeinket. S azok sem úszhatják meg a számonkérést, akik közpénzből működő kiadványokban egy ilyen ügyből ennyit tartanak fontosnak elérhetővé, érthetővé tenni a választók számára.

Vissza...