Orbánék visszakönyörgik magukat az amerikaiakhoz

2015-01-16 05:14:30

A magyar külügyminiszter azt mondta, hogy az ország kész hozzálátni azoknak a hidaknak a megerősítéséhez, amelyeket a washingtoni korrupciós vádak gyengítettek meg a kétoldalú kapcsolatokban – írja a The Wall Street Journal. A lapnak adott nyilatkozatában Szijjártó kijelentette, hogy a magyar fél reméli, túljutnak a nézetkülönbségeken az Egyesült Államokkal, miközben egyre mélyebb az ellenségeskedés Ukrajna és Oroszország között.

Mint mondta, amikor katonai viszály zajlik egy szomszédos államban, egyre nagyobb a jelentősége a szövetségesünkkel folytatott együttműködésnek. A magyarok bíznak abban, hogy le lehet zárni a mostani helyzetet. Megjegyezte, hogy ha komolyan beszélünk a korrupcióról, akkor elismerést érdemelnek a magyar kormány kezdeményezései és intézkedései. Ugyanakkor zavarónak nevezte Sarah Sewall helyettes külügyi államtitkár közlését, miszerint az amerikai nagykövetségek két tucat közép- és kelet-európai államban akcióterveket állítanak össze a korrupcióellenes reform támogatására. A miniszter szerint a bejelentés közel jár ahhoz, hogy beavatkozást jelentsen az ország belügyeibe. Mert ha valaki egyoldalú programot készít egy másik ország kapcsán, akkor az csak akkor elfogadható, ha a tervet összehangolják és a másik oldalt is belevonják.Szijjártó azt hangoztatta, hogy Magyarország számára a szuverenitás a legfőbb demokratikus érték. Kiemelte, hogy a magyar nép egyértelmű döntést hozott az utóbbi két parlamenti választáson, és ezt tiszteletben kell tartani. Az újság megjegyzi, hogy Magyarország kötéltáncot jár az EU és Oroszország között, és az ukrán válság közepette azzal tűnik ki Közép-Európán belül, hogy szorosabb gazdasági kapcsolatokra törekszik a Kremllel.

A miniszter ugyanakkor most azt hangsúlyozta, hogy az orosz energiaforrások ügyében továbbra is dolgozni kell az unió függő helyzetének mérséklésén. A politikus ezzel összefüggésben sürgette, hogy építsenek földgáz-visszacseppfolyósító állomást Horvátországban.

(Forrás: Szelestey Lajos) 168ora.hu

Vissza...