A kormánypártok nekimentek a szólásszabadságnak

2015-01-14 20:31:42

"Sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra"  - mondta Harrach Péter szerdán. A KDNP frakcióvezetőjének a párizsi terrorról jutott eszébe, hogy kirohanást intézzen a sajtó- és szólásszabadság ellen.

A terrorellenes fellépésről tartott ötpárti egyeztetésen Rogán is csatlakozott a rendpárti ötleteléshez. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy javaslatot készítenek elő bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelmére, mert nem elég az egyén véleményét tiszteletben tartani, "a közösség is tiszteletet érdemel".

Megjegyezte, ma már az alapvetően keresztény Európában jelentős olyan közösségek vannak, amelyek másképp gondolkodnak a világ dolgairól, például a vallási szimbólumokról.

A szólásszabadságot korlátozó tervekkel Rogán és Harrach tulajdonképpen egyetértését fejezte ki a terroristákkal, akik hasonló érvekkel indokolták merényletüket. A Fidesz-KDNP ötlete így szembehelyezkedik mindazokkal az eszmékkel, amelyekért százezrek vonultak fel Párizsban. A nemzetközi közösség fontosnak tartotta, hogy ne csorbuljanak a felvilágosult világ alapelvei, amely a sajtó- és szólásszabadságot a vallás nehezen definiálható érzékenysége elé sorolja. Ezért jelentették meg a szélsőségesek által kritizált karikatúrákat a világ lapjai, és ezért folytatja működését a Charlie Hebdo is.

Folytatják a gyűlöletkeltést

Rogán Antal kijelentette: az Európai Unió nem tudja megvédeni tagállamait, ezért azoknak, köztük Magyarországnak is, ki kell alakítaniuk egy közös, preventív stratégiát, hogy "meg tudjuk védeni a magyar embereket". A politikai korrektség már nem elég, ismételte meg Orbán Viktor szavait.

Harrach Péter is csatlakozott Orbán Viktor idegengyűlölő szólamainak felidézéséhez. A KDNP frakcióvezetője szerint a terror okai közt kell említeni a bevándorlást is.

A kijelentések érdekessége, hogy köztudott, a merényletet nem bevándorlók, hanem Franciaországban született francia állampolgárok követték el. Török Gábor elemzése szerint a kormány szélsőjobbos fordulatának oka, hogy a kormánypárt népszerűsége tovább zuhant, és a vezetés a szélsőséges nézetek erősítésével akarja azonosulásra késztetni híveit.

Mint ismert, Orbán Viktor a köztévében azt állította, hogy a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani.

Forrás: Index.hu

 

Vissza...